141 години от Освобождението на Дупница

На 2 януари (стар стил) 1878 година се е състояла тържествената церемония по посрещането на руския ескадрон начело с майор Иван Павлович Орлински – Освободителя на Дупница и Горна Джумая.

 

На 2 януари по стар стил отбелязваме Освобождението на Дупница от турско робство. На този ден преди 141 години се е състояла тържествената церемония по посрещането на руския ескадрон начело с майор Иван Павлович Орлински -  командир на хусарски ескадрон от ІV Мариуполски полк. Знаменателното събитие се е провело в северната част на града, в района на днешната улица „Орлинска“, където на една от къщите е поставена паметна плоча на майор Орлински, останал в историята ни с прозвището Освободителя на Дупница и Горна Джумая.  

 

От спомените на Никола Лазарков разбираме, че майор Орлински влиза в Дупница около три часа по пладне на 2 януари 1878 година. Очаква го цялото население начело с местните първенци и духовенството. Той слиза от коня, целува кръста и ръката на архиерейския наместник Сакеларий Христо Костов, който се обръща към него с думите: „Благословен гряди помежду нас, в името Господне и ни носи свобода. Като поздравяваме Ваше Високо Благородие с благополучно пристигане от мое име от името на всички граждани, приветствам Вас и целия Ви ескадрон с добре дошли!“.

 

Майор Орлински от своя страна се обръща към  свещеника и насъбралото се множество с думите:  „Св. Отче! И Вие, граждани на Дупница! Гусудар император, послал руское войнство для освобождение, еднокръвним нам българского народа от турским владичества. По приказание убо моего началника, Я приехал с моим ескандронам заети город. Да здраствуват граждание – ура!"

 

По нов стил Освобождението на Дупница отбелязваме на 14 януари, когато се организират официалните чествания.