Благо ли е устройството за сметка на зелена Дупница?

Ремонтните дейности в ж.к. „Бистрица“ станаха причина за поредното изсичане на здрави дървета. От Община Дупница признаха, че са били пречка за осъществяването на европейския проект за благоустройство на квартала. Това не е първата сеч на дървета, които „пречат“ на градското благоустройство. Примерите изобилстват не само от последните десетина години, но и от по-ранни периоди. Като цяло постепенното обезлесяване на Дупница продължава вече няколко десетилетия, коментират дупничани, припомняйки си града от старите снимки.
Снимка: Фейсбук

 

В ж.к.“Бистрица“ е извършена сеч на дървета, които създавали проблеми при реализацията на европейския проект за благоустрояване на квартала. Това признаха от Община Дупница в отговор на въпрос от страна на „Камертон“ във връзка с питания на граждани, постъпили на електронната ни поща и във Фейсбук относно изсичане на дървесна растителност. Колко здрави дървета са отсечени и от какъв вид, от кметството не споменават в отговора си. Излишно им се е сторило да обяснят и по какъв начин са попречили дръвчетата на проекта. Успокояват само, че след приключване на ремонтните дейности и в подходящ сезон щели да засадят нови. Всички обаче знаем колко години са необходими, за да порасне едно дърво.  

 

„Камертон“ за втори път прави запитване до Община Дупница по повод сечта на здрави дървета в ж.к. „Бистрица“. И първия път (преди близо пет месеца) поводът отново бе сигнал до нас от жители на квартала във връзка с няколко отсечени дървета. Гражданите тогава питаха, а ние отнесохме въпросите до кметството, каква е причината за сечта и ще продължи ли унищожаването на здрави дървета. Тогава от администрацията спестиха информацията, че дръвчетата са пречка за осъществяването на благоустройствения проект и че сечта ще продължи. Заявиха, че са премахнати само три тополи, които са били опасни и били в списъка за отсичане още миналата година. Извършвало се също така кастрене, а не сеч на чинари, посочиха през месец май от пресцентъра на Общината, с което заблудиха гражданите, че сечта в ж.к. „Бистрица“ е санитарна, няма нищо общо с проекта и няма да продължи.  В момента вече е късно за реакция, защото дръвчетата вече ги няма, а дупничани само споделят във Фейсбук снимки на пъновете.

 

 

Припомняме, че не за първи път в Дупница се отсичат дървета, които „пречат“ на градското благоустройство. Например голяма част от зелените насаждения по улицата зад сградата на ВМРО в центъра на града бяха премахнати преди няколко години заради новите тротоари там. Бетонирани бяха и значителни части от крайградския парк „Рила“ в името на превръщането му в днешния спортно-развлекателен център.  И тогава обяснението на местната власт беше „санитарна сеч“. Подобни примери има не само от последните десетина години, но и от по-ранни периоди. Като цяло постепенното обезлесяване на Дупница продължава вече няколко десетилетия, коментират дупничани, припомняйки си града от старите снимки.

 

 

 

 

   От зеленината в градинката пред пощата не са се виждали сградите отзад. Днес      вече не е така.  Снимки: Фейсбук

 

По повод качеството на грижата на Община Дупница за зелените площи в няколко съобщения до „Камертон“ граждани все още питат защо бяха „обезглавени“ дръвчетата по улица „Патриарх Евтимий“ миналата година. Независимо че короните им започнаха да се възстановявят, недоволство срещу премахването им продължава. От пресцентъра на общинската администрация обясниха, че това се е наложило с цел оформяне на короните на дърветата в „тип бунче“. И наистина в много градове и в България, и в чужбина има такава практика на „обезглавяване“ с цел "оформяне, подмладяване и обезопасяване на дървета" в непосредствена близост до фасади на сгради. Тази практика обаче е спорна и в САЩ, а и в редица европейски страни се наказва административно с много високи глоби. Причината е, че чрез нея се скъсява живота на дърветата. В интервю за в-к „Дневник“ арбористът (експерт по поддръжка на дървета в градска среда) Димитър Захариев казва, че тази практика обрича на смърт растенията и освен това ги прави по-опасни за гражданите.

 

Дори и след това дървото да се раззелени отново и да има нови клони, всъщност така то се опитва да компенсира смъртоносното нараняване, но структурната връзка на "вторичната корона" със стъблото е много по-крехка. Така дървото може да живее още 10 години след това, но на практика то ще умира десет години, което е несравнимо с нормалната продължителност на живот на един дъб например - 200 години. В тези случаи порасналата т.нар. вторична корона няма качествата на първичната корона, клоните са по-крехки и по-лесно се чупят, което в града създава и по-голяма опасност за гражданите. Буквално може да се сравни с едно обезглавяване на пиле, което тича пет минути след като вече е обезглавено“, разяснява експертът.

 

 

"Обезглавените" миналата година дървета по Патриарха, които според експертите в Община Дупница вече са с "видимо разлистени корони във форма "тип бунчета". Снимка: "Камертон"

 

Обяснението на тази широка, но вредна за дърветата практика в българските градове е, че това е по-бързият и финансово изгоден начин за поддръжка на зелените площи.  Докато за един арборист поддръжката на короната на малко дърво по един неинвазивен начин отнема поне 2-3 часа, цялостно отрязване на корона коства около 30 минути. У нас обаче практиката се прилага безпроблемно от наеманите от общините фирми и заради това, че няма нормативна уредба,. Именно за създаването на такава се борят експертите от Асоциацията на арбористите в България.

 

В Дупница няма фирма, която да поддържа зелените площи. Решенията за нуждата от кастрене, санитарна сеч и премахване на дървета се взимат от еколозите в общинската администрация. Обезопасяването и грижата за зелените площи чрез кастрене и премахване на растителност безпорно е необходимост, но заради всеобщото недоверие към институциите често дупничани поставят под съмнение необходимостта от изсичане на дървета с цел грижа за градската среда. Гражданите в голяма част от случаите подозират користни цели, което е видно от коментарите им в социалните мрежи. Сред въпросите, които хората поставят там, е къде отива дървеният материал.

 

В отговора на запитването на „Камертон“ от Община Дупница обясниха, че кастрене, санитарна сеч и премахване на дървета (от всякакъв вид) се извършва основно след подаване на заявления от жители на града и селата. Еколозите от Община Дупница проверяват всяко заявление (миналата година те са били 78,  средно годишно са по 70-90 ) и преценява дали наистина се налага да бъде обработено или не. Сеч и кастрене се извършва и по преценка на еколозите при забелязана нужда от такова. Последният случай е отпреди 3 седмици в района на Градската градина, където е правено кастрене на дървета, твърдят от администрацията. Всички отрязани дървета, клони (средно 20-25 кубика годишно) се прибират в склада на Община Дупница в местността "Злево" и по заявления на социално слаби всяка година се раздават на тях, уверяват още от Община Дупница.

 

Изсичането на здрави дървета се случва в „Екообщина №1 на България“. Със званието се окичи Община Дупница през 2016 година. Критерий за спечелването му стана осъществяването на европейския благоустройствен проект „Зелена и достъпна градска среда“. Със званието Община Дупница придоби краткотрайна слава извън града. За съжаление, ние, жителите на общината, си знаем колко благо е устройството тук и колко зелена и достъпна е средата на Дупница.