Защо Медицинският съвет препоръчва масов скрининг за Ковид-19?

Доц. Атанас Мангъров представи позицията на „ допълнителния мозъчен тръст“ в борбата с коронавируса по отношение на т.нар. бързи тестове, които засега се отхвърлят от Националния оперативен щаб като несигурни. Според инфекциониста в Експертния медицински съвет към Министерски съвет в страните, където се справят успешно с Ковид-19, се прилага именно масов скрининг с имунохроматографски тестове.
Снимка: rus.bg

 

Няколко думи за т. нар. бързи тестове, защото сутрин се чуват някои твърдения, които, ако са на изпит, няма да минат.

 

Какво се случва, когато се диагностицира един болен от коронавирус? Той отделя вируса в околната среда, като това се случва 4-5 дни преди да се проявят клиничните симптоми и около 20-30 дни след клиничните симптоми. През този период вирусът може да бъде хванат било с бързи, било с бавни тестове. Но това, което е интересно е, какво се случва с контактните на един такъв болен – тези, с които е контактувал, преди да се потвърди, че е заразен. Те могат да бъдат два вида. Едните са тези, които е възможно те да са заразили него. Те могат да са го заразили, но вече да не са в състояние да отделят вируса в околната среда, защото е минало нужното време. В такъв случай на тези контактни, на които се прави изследване за отделяне в околната среда, какъвто е референтния тест (PCR), не се открива нищо, просто защото тези хора не отделят вируса в околната среда. И за да се установи, че тези хора са били болни от коронавирус, трябва да се направи серологично изследване с имунохроматографски метод (т.нар. бързи тестове). Чрез него се установява, че ако контактният има имуноглубини Г-антитела, това значи, че той вече е карал отдавна коронавирусната инфекция. Или ако има имуногулини М-антитела той скоро е карал тази инфекция. Ако това не се направи, ние този човек го вкарваме в графата „отрицателен“, което в момента се случва масово. Затова в момента при значителна част от контактните на болните, които са установени с коронавирус, не се установява нищо.

 

Втората група контактни са тези, които "нашият човек" (този, за когото сме установили, че има коронавирус) е заразил. В такъв случай, ако той ги е заразил сравнително скоро, защото той е отделял вируса поне 4-5 дни преди да се появят клиничните симптоми, тези болни няма да отделят вируса в околната среда и ние тях няма да ги хванем нито с PCR тест, нито с имунохроматографския тест, с който се откриват антитела. И всъщност тази втора група контактни, ако се изследват само с методи, с които се открива отделяне на вируса в околната среда, също ще останат неоткрити.

 

От казаното дотук се вижда важността на тези имунохроматографски тестове, с които ние можем да получим данни, че някой е прекарал коронавирусната инфекция.Също така чрез тях може да се направи едно по-обхватно сероепидемиологично проучване, с което да се установи какъв е имунният статус на населението по отношение на коронавирусната инфекция. Което на практика не се прави и ние в момента не знаем къде сме. За разлика от други страни, в които доста успешно се справят с тази инфекция - в Южна Корея са направени 190 000 теста до момента, в Германия се правят на ден по 20 000 теста, които няма как да бъдат тези бавни референтни тестове, които ние в момента използваме. Това, което ние в момента използваме, това са изследвания за потвърждаване на една установена инфекция.

 

И всъщност, независимо от мнението на Кризисния щаб, ние трябва да положим усилие това тяхно мнение да бъде променено и тези тестове да започнат да бъдат използвани, и то на много широка нога, защото без тях ние се лишаваме от едно много важно диагностично средство. Ние не сме в състояние да установим точно кои са контактните, нито пък да направим едно добро сероепидемиологично проучване, което да ни даде информация за това какво можем да очакваме.

 

Доц. Атанас Мангъров е началник на Първо детско отделение към инфекциозната болница "Иван Киров". Той е част от новосформирания Експертен медицински съвет към Министерски съвет. Професионалното си мнение доц. Мангъров представи на днешната първа пресконференция на Медицинския съвет, който застава зад тази позицията на инфекциониста в екипа си и препоръчва масов скрининг като мярка срещу коронавируса.