На 24 септември тръгва делото срещу разрешението за горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Процесът е образуван от Кюстендилския административен съд по жалба на екологични организации и граждани
Снимка: Грийнпийс - България

 

На 24 септември е насрочено първото заседание на Кюстендилския административен съд по делото срещу разрешението за горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“. Делото е образувано по жалба на „Грийнпийс“ – България и Екологично сдружение „За Земята“ и двама граждани, които живеят в непосредствена близост до централата.

 

Очаква се към съдебния спор с  Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) да се включат и други граждани. От „Грийнпийс – България“ съобщават, че десетки граждани са им писали с искане да се включат като заинтересовани страни в процеса против разрешителното на ТЕЦ „Бобов дол“ да изгаря отпадъци и така да замърсява въздуха, почвата и водите.

 

В тази връзка в София ще се проведе информационна среща, на която ще бъде разяснена процедурата за присъединява към делото, както и подробности по темата „Защо не искаме горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“. Срещата е насрочена на 16-ти септември от 18.00 часа  в офиса на „Грийнпийс“ – България и Екологично сдружение „За Земята“.

 

През април 2019 г. ИАОС обяви, че позволява горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“, с. Големо село, припомнят от екологичните организации. Отпадъците, които ще се изгарят, общо 35 000 тона годишно, са пластмаса, текстил, опаковки, дървесина и други. Това решение бе взето въпреки стотиците писма, изпратени от граждани до директора на Изпълнителната агенция по околна среда Георги Балчев и ресорния министър Нено Димов.

 

Въпреки кратките крайни срокове за оспорване на решението, организациите „Грийнпийс“ – България и Екологично сдружение „За Земята“ и двама граждани, които живеят в непосредствена близост до централата, успяха да изпратят жалби. Министърът на околната среда и водите обаче потвърди решението. Затова се стигна до обжалване пред съда.