„Самораново в Европа ли е?“ попитаха над 600 протестиращи жители на селото

Скандирайки „Искаме вода“, недоволните настояха до края на юни управителят на ВиК – Дупница Илия Илиев да освободи поста си
Снимки: КАМЕРТОН

 

С „Плакати „Самораново в Европа ли е?“ и „ВиК = безводие“ над 600 души се събраха на площад „Свобода“ в Дупница на протест срещу безводието и лошото качество на питейната вода в едно от най-големите дупнишки села. Пред сградата на общинска администрация недоволните от лошото управление на ВиК сектора в община Дупница скандираха „Оставка“ и „Искаме вода“. Исканията на протестиращите - оставка на шефа на общинското водно дружество Илия Илиев и цялостна подмяна на водопровода в Самораново, заявиха от импровизираната трибуна кметът на селото Райко Цветков, общинският съветник от Движение „Заедно за промяна“ Костадин Севдин и колегата му от Глас народен в местния парламент Георги Градевски – Конана.  Те призоваха саморанци да не се отказват да изразяват до последно своето недоволство, отправиха предупреждение към Илия Илиев, че му дават срок до края на месеца, в който сам да освободи поста си. Ако това не се случи, ще настояват общинското ръководство да реагира, в противен случай протестите ще продължат. „Вече не се издържа“, „Не живеем в 21 век“, „Ние сме напълно дискриминирани“, „Във вода газим, а жадни ходим“, „Защо водата ни изтича в мръсния канал?“, „Кога ще ни обърнат внимание?“, „Не можем дори да се изкъпем“, „Вододайна зона сме, даваме вода на голяма част от общината“, бяха само част коментарите на жителите на Самораново по време на протеста.

 

Протестът на площада продължи около час и половина, след което продължи с шествие по улиците на града. От сградата на Община Дупница присъстващите направиха кръг, като преминаха през пешеходната част на ул. „Николаевска“ и стигнаха до „Развесена върба“, оттам преминаха през ул. „Вардар“ и излязоха на главната ул. „Цар Освободител“, като за няколко минути я блокираха. Въпреки че повечето шофьори на автомобили веднага реагираха, като намериха алтернативни маршрути, други започнаха да ги подкрепят с клаксони в такт с виковете на протестиращите „О-ста-вка“. Полицаи регулираха движението на пешеходната пътека пред бившия Учителски институт, след което протестиращите се разпръснаха на площад „Свобода“, за да не рискуват да бъдат глобени. 

 

Протестът завърши мирно, но саморанци предупредиха, че остават в готовност да преминат към гражданско неподчинение, в случай че не бъдат изпълнени исканията им.