Чимев умилостиви протестиращите саморанци с подмяна на 350 м водопровод

Гневът на недоволните вече е насочен предимно към шефа на ВиК, чиято оставка ще поискат на втори мирен протест в събота
"Няма да има гражданско неподчинение, защото все пак се предприеха малки действия, саморанци са толерантни и коректни, но ще останат такива, само ако не им замазват очите", коментира кметът на Самораново Райко Цветков. Снимка: КАМЕРТОН (архив)

 

След протеста на жителите на Самораново в края на месец май Община Дупница от днес започна подмяна на водопровода на ул. „Черни връх“ в селото. Става въпрос за отсечка от 350 метра с над 30 водопроводни отклонения. Материалите за ремонта са купени със средства от общинския бюджет, а за работата е наета частна фирма, тъй като общинското ВиК не разполага с необходимия за целта човешки ресурс.

 

До решението за ремонт на ул. „Черни връх“ се стигнало след срещи между кмета на Самораново Райко Цветков, представители на общинското ръководство и на водното дружество. Трите страни обсъдили подробно петте искания на саморанци от протеста в края на май: почистване на водохващането в м. Ядъка, ограждане на водохващането до каптажа в м. Купището, както и редовното му почистване от назначен специално за целта служител на ВиК, м. Марков камък да се превърне във вододайна зона и Община Дупница да осигури финансиране за цялостна подмяна на водопровода в Самораново.

 

След започналата подмяна на 350 м водопровод гневът на саморанци вече не е насочен толкова към кмета Методи Чимев, а към управителя на ВиК Илия Илиев. Именно с искане за неговата оставка жители на селото ще излязат на втори мирен протест на 12 юни, събота, пред сградата на Община Дупница. В уведомлението за протестното събитие, внесено в общинска администрация от кмета на Самораново Райко Цветков, е записано и още едно искане – подмяна на водопровода в цялото село. „Предишните пет искания сега не ги слагаме на дневен ред, защото смятаме, че в разумни срокове ще започне да се работи. Толерантни сме заради лошото време, за да имат реално време да започнат. Така че сме наясно какво трябва да се случи, въпросът е наистина откъде да се осигурят средствата. Протестът ще е мирен, защото все пак се предприеха малки действия, затова няма да е гражданско неподчинение. Жителите на Самораново са много толерантни и търпеливи, гледаме обективно на нещата. От наша страна всичко ще бъде коректно, докато и отсрещната страна, от общината и ВиК, са коректни и не замазват само очите на хората“, коментира пред „Камертон“ Райко Цветков.

 

Тъй като протестът е насрочен в неработен ден, кметът очаква, че ще се съберат повече недоволни, отколкото на протеста в края на май. За протестиращите не е важно дали същия ден някой ще е на работа в Община Дупница, а да дадат гласност на проблема пред медиите, стана ясно от думите на Райко Цветков.