Читатели: ТЕЦ "Бобов дол" бълва черен дим

Жителите в населените места около топлоцентралата предполагат, че причината е изгарянето на отпадъци
Снимка: Читатели

 

ТЕЦ "Бобов дол" отново бълва черен дим. Това сигнализират наши читатели, които ни изпратиха и снимката. „От години не бяхме виждали подобно нещо. Не знам какво горят, но е чернилка“, писаха ни читателите. При нормална работа и при изгарянето на въглища от комина излиза бял дим. Според жители на Бобов дол и селата около топлоцентралата през почивните дни и националните празници ТЕЦ-ът винаги бълва повече пепел, отколкото в работни дни. Хората предполагат, че черният дим е заради изгарянето на отпадъци.

 

 

Същият черен и задушлив дим излизаше от комина и сероотчистката и през октомври миналата година, а месец по-късно стана ясно, че в ТЕЦ - Бобов дол са започнали да изгарят боклуци „за експериментални цели“. Това е станало възможно с временно разрешение на министъра на околната среда и водите. Към момента не е ясно какви отпадъци и в какви количества се изгарят като част от този процес на експериментално горене, казаха миналата седмица от Грийнпийс – България.  

 

Припомняме, че Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) обяви на 12 април, че е взела решение да позволи безсрочно горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“. Разрешителното се оспорва от Грийнпийс и граждани.

 

Обяснението на РИОСВ - Перник за черния дим от комините на ТЕЦ-а вижте тук.

 


Последвайте страницата на "Камертон" във Фейсбук.