Граждани притиснаха властта за обезопасяване на „Самоковско шосе“

Жителите на улицата в отсечката от пожарната до ХФК живеят в постоянен риск за живота си заради неспазване на ограничението на скоростта от страна на водачите. Преди две години гражданите поискаха мерки от институциите, но бяха пренебрегнати. Днес, по време на церемонията „първа копка“ на ремонтните дейности по пътя Дупница - Самоков, отговорните лица бяха изненадани от неканени гости. Това бяха именно потърпевшите от ул. Самоковско шосе“, пред които бяха принудени да обещаят, че този път ще обърнат внимание на исканията им за осигуряване на спокойствие пред домовете им.
Снимки: Камертон

 

Жители на ул. „Самоковско шосе“ дойдоха днес на церемонията „първа копка“ на ремонта на пътя Дупница – Самоков, за да припомнят на местната власт и ръководството на АПИ за нерешен от тях проблем. Около десетина граждани се възползваха от събитието, което събра на едно място кметът Методи Чимев, заместникът му Крум Милев, шефът на полицията Борислав Динев и шефът на Областно пътно управление Юлияна Божилова. Това са отговорните лица, които преди две години пренебрегнаха искането на гражданите за обезопасяване на ул. „Самоковско шосе“ в отсечката от пожарната до ХФК.

 

 

Припомняме, че жителите на улицата искат да бъдат взети мерки за контрол по спазването на ограничението на скоростта до 50 км/ч в отсечката. Причината е, че водачите масово не го спазват и автомобилите профучават покрай домовете на хората със 100 км/ч. Същевременно пешеходна пътека няма, няма и тротоари. Това поставя в сериозен риск пешеходците, а жителите на улицата се притесняват най-вече за децата си.

 

 

Още преди две години те внесоха в Община Дупница и полицията подписка с искане за вземане на мерки. С проблема бе запознато и Областно пътно упралвение (ОПУ), което е стопанин на пътя. След взаимно прехвърляне на отговорността между трите институции до решение не се стигна и проблемът бе пренебрегнат. Пълен абсурд бе един от отговорите, който дадоха от ОПУ, а именно, че законът не позволява поставянето на скоростоограничители на пътища без концентрация на пътнотранспортни произшествия. „Трябва ли да загине човек, за да бъдат взети мерки?“, питаха тогава жалбоподателите.

 

   

 

Но в предизборна ситуация и на среща очи в очи с гражданите местната власт бе притисната и нямаше как да откаже поне да даде обещание за решаването на проблема. Оказа се, че Юлияна Божилова като ръководител на ОПУ е дала разрешение на Община Дупница и полицията да предприемат действия за обезопасяване на отсечката по тяхна преценка. Това каза самата Божилова днес пред жителите на улицата. Мерките, разбира се, продължават да изключват поставянето на скоростоограничители поради посочените по-горе причини.

 

За десетина минути обаче, в разговор между отговорните лица, се намериха други варианти за решение на проблема. Методи Чимев и Крум Милев увериха, че ще осигурят средства за закупуването на камери за следене на скоростта, ще предприемат и действия за полагане на пешеходна пътека и за изграждане на тротоари.

 

 

Особено внимание на гражданите обърна и шефът на полицията Борислав Динев. Той заяви, че е категорично „за“ поставянето на камери и обеща, докато все още няма такива, да наложи други мерки за ограничението на скоростта. „Аз мога да се ангажирам колегите от КАТ, които имат стационарна камера, да стоят по-често тук“, заяви Динев.

 

За да се задействат институциите обаче, гражданите бяха предупредени, че отново трябва да внесат заявление до Община Дупница. Искането им трябва пак да мине през Комисията за безопасност на движението и оттам решението на последната да бъде изпратена на полицията, която също да даде резолюция. Освен това трябва да приключат и ремонтните дейности в тази отсечка от пътя Дупница – Самоков. Въпреки че вероятно мерките ще се забавят, жителите на ул. „Самоковско шосе“ останаха доволни от отговорите, които получиха. Те вярват, че дадените им обещания ще бъдат изпълнени.

 

 

Иначе началото на дългоочакваните ремонтни дейности по пътя Дупница – Самоков днес бе даден от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски. На тържествената церемония „първа копка“ и водосвет присъстваха още народният представител Радослава Чеканска, зам.-областният управител д-р Матей Попниколов, кметовете на Сапарева баня и Самоков Калин Гелев и Владимир Георгиев, представители на строителя и на надзора. Проектът е на стойност 26 млн. лв. и се финансира по европейска програма.

 


Станете наш автор или подайте сигнал. Вижте повече тук: 


Последвайте страницата на "Камертон" във Фейсбук.