Село Делян, където в 21 век къпането е мит

От 5 години застаряващото и изчезващо население на селото вече не иска нищо друго от управляващите, моли се само за вода. Дискриминирани ли са хората от най-отдалеченото населено място от Дупница и защо обмислят идеята да преминат административно към община Радомир?
Карамфила Георгиева иска в селото да бъде установен воден режим. Така поне ще знае кога ще има и кога няма да има вода, за да свърши домакинската си работа. Снимки: КАМЕРТОН

 

Водна криза измъчва населението в дупнишкото село Делян. Това сигнализираха наши читатели, които са потърпевши от безводието в най-отдалеченото от Дупница населено място в общината. "Елате да видите колко вода имаме в селото, над седем извора, реката ще ни удави, можем да водоснабдяваме още няколко села като нашето, а в чешмите ни е суша. Престъпление е това", обажда ни се ядосан Георги Джокин.

 

Хората дори не поставят въпроса за питейна вода. Ядосват се, че няма как да измият чиниите си и да се изкъпят

 

Проблемът, както и в други дупнишки села, не е инцидентен. Става въпрос за години наред, през които местното ВиК дружество и общинското ръководство са загърбили молбите и жалбите за вода на около 100-тина души (по избирателен списък са около 50, но жителите са повече) на средна възраст 65-70 години. Хората в селото са убедени, че са дискриминирани именно защото са малко на брой и повечето са възрастни. Отдавна вече не искат нищо друго от управляващите, не обръщат внимание и на разбитите улици. Единственото, което искат, е вода. Никой от тях не може да каже точно откога живеят във водна криза, толкова отдавна продължава това. Според някои проблемът започва още преди две десетилетия. Всички обаче са категорични, че ситуацията се влошава през последните 4-5 години.

 

Оттогава чешмите в повечето от къщите в Делян са почти пресъхнали. Късметлии са само няколко домакинства от най-ниската част на селото. В останалите, дори когато има вода, чешмите само църцорят. Това е причината хората да не могат да ползват бойлер и пералня. Пере се на ръка с вода от бунарите, съдовете в мивките се трупат на купчини, а къпането е мит. В повечето къщи душовете са се превърнали в ненужна вещ. От бунарите в дворовете си пълнят вода в бутилки и туби, за да имат хората поне да измият ръцете си. И това се случва през зимата, а лятото става още по-трудно, ако има накъде.

 

 

Работата на "ВиК - Дупница" по думите на потърпевшите е "да дойдат, да копнат и да зарежат дупката... 

 

 

Официалното обяснение за безводието е засушаването. Георги Петров, който от 8 години отговаря за помпената станция в Делян ни разяснява: „На 80 % съм сигурен, че сушата е възможният причинител. Като има вода, моята работа ще се намали до 90 %. В момента съм много зает, защото помпата от липса на вода започва да дърпа въздух и аз постоянно идвам, за да премахвам въздуха. Помпата, ако не я обездуша, селото остава без капка вода. Лятото, като дойдат повече хора, водата не стига, спирам я вечерно време в горния резервоар. Причината е през нощта да не се изразходва и да се пълни резервоара до станцията, за да има през деня. На всичкото отгоре жителите на селото се ядосват на мен. Резервоарът работи на принципа на бунара. Като има подпочвена вода, веднага се пълни, сега няма дъжд, сняг, това се пополучава“.

 

Георги Петров

 

Жителите на селото обаче не са убедени в това. Причината е, че в района на населеното място има повече от седем извора. „Вода газим, жадни ходим“, нареждат всички. Според тях става въпрос за прости технически решения, които не изискват почти никакви финансови средства. Георги Джокин нарича това „некадърност“ и „мързел“. Квалификациите са по адрес на „ВиК – Дупница“. Като вариант той сочи изграждане на няколкометрова връзка между реката и водопреносната мрежа. Той не отрича негативния ефект от остарелия водопровод. Отправя критика и към съселяните си. Казва, че в селото има много незаконни отклонения и лятото, когато започне напояването на земеделските насаждения, кризата се влошава. Но контролът отново е в правомощията на ВиК – Дупница. Сред въпросите му към водното дружество е и защо е спрян старият резервоар. Според него, докато е функционирал, проблем с водоснабдяването почти не е имало. Куриозен на пръв поглед факт е, че Георги Джокин ходи да се къпе в обезводнения Перник, където има апартамент. Но в Перник поне има режим и хората знаят кога ще имат и кога няма да имат вода. В Делян обаче могат само да гадаят по звездите.   

 

Георги Джокин

 

Всеобщото мнение на делянци е, че местността Извор, където се намира  помпената станция, се нуждае от сериозно почистване. Извиращата на 200-300 метра над помпената станци река Матица е заприличала на блато заради избуяла растителност вътре и около нея. Според хората липсата на поддръжка е причината водата да се отклонява до най-близкото село Гълъбник и заради това не достига достатъчно до техните домове.

 

 Река Матица се е превърнала в блато

 

Нищо не е пипано с години, никой не го интересува, защото сме най-отдалеченото село. Друг проблем е, че водопроводите преминават през частни имоти и при аварии можете да се досетите какво се случва. Неудобството е голямо. Най-важно е да се изчисти извора, защото един ден тази вода може да изчезне, ако не се вземат мерки. Дебитът е толкова намалял, че казват, че чешмите в Гълъбник са потекли. Това е естествено, водата си търси място. Тази вода е била използавана едно време за пълнене на близките язовири, които сега са източени“, коментира Красимир Щерев, който е един от най-младите жители в селото.

 

 

От ВиК-то казват, че парите, които събираме от селото, не са достатъчни да се плати тока. Дали е верно това? Аз се съмнявам в тая работа. Да ни оправят водопровода, ние едно време със собствени сили го копахме. Нито пералня мога да включа, нито бойлер, нито нищо. Не мога да се изкъпя. Страшилище е! Това е несериозна работа, не се знае кога се пуска водата, кога се спира. Помпите трябва да работят. В реката има вода за две села, а във водопровода нема“, оплака се и 80-годишният Йосиф Шопов.

 

Йосиф Шопов

 

76-годишната Карамфила Георгиева от своя страна изразява надежда поне през летните месеци да се установи някакъв режим. Да се знае кога ще има вода, дори и за половин час да е,  да може да се върши домакинска работа. Добавя, че вода не достига и за напояване на градините.„И ние сме били млади и сме работили в тая държава. Имаше в селото вода за всички жители. Населението беше повече от 1 000 души и винаги сме се захранвали с един малък резервоар с външни чешми и не е имало проблем. Никаква работа не мога да си свърша сега. Вече не можем да живеем така“, сподели Карамфила Георгиева.

 

В предизборната кампания за местните избори през есента в село Делян имали вода цели два дни. Това се случило около посещение на кмета Методи Чимев и съветника Емил Гущеров. Двамата тогава зарадвали хората, че е сменена някаква помпа. Да, но радостта им продължила 48 часа, а помпата, убедени са те, хич не е сменена, а пък и да е сменена, проблемът не е в нея.

 

Ето защо хората вече обмислят идеята село Делян да премине към община Радомир. Не са убедени, че и това ще им помогне, но надеждата последна умира.       

 

Кметската наместничка Валентина Сашева ни отказа интервю. В неформален разговор тя каза, че ще се търсят начини да се справят с проблема. Засега ще настоява за осигуряването на техника за почистване на водохващането от храсти и дървесна растителност. От пресцентъра на Община Дупница пък ни осведомиха, че днес селото е било посетено от комисия от експерти, които ще умуват по проблема. За подробности ни препратиха към ВиК – Дупница, защото решението е в неговите правомощия - дружеството, макар и общинско, е търговско и се управлява самостоятелно. Със становището на неговия управител Илия Илиев обаче не можем да ви запознаем. Той не разговаря с журналисти от „Камертон“. Обиден ни е, но даже не заради критика, а заради кратка дописка, в която се констатира влошеното финансово състояние на ВиК на база информация, подадена от самия Илиев до Общинския съвет и Търговския регистър. Факт, заради който в момента Дупница е в подчинено положение на държавната Асоциация по ВиК.

 


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.