Изложба показва трагизма на българската емиграция през ХХ век

Експозицията „Портрет имаш, жена нямаш“ на Исторически музей – Попово поставя акцент върху чисто човешкото измерение на емиграцията като социално явление.

 

Исторически музей – Попово гостува в Дупница с изложба, посветена на българската емиграцията в първата половина на ХХ в. към Северна и Южна Америка, Европа и Автралия. Експозицията е озаглавена „Портрет имаш, жена нямаш“, а неин автор е Пламен Събев. Ще бъдат показани снимки, документи и лични вещи на емигранти, съхранили драматизма от раздялата на семействата, пропилените пари, разочарованието.

 

Темата е актуална и днес и това създава възможност за паралели и сравнения, като публиката е насочвана към тях с пестеливи документални текстове. Изложбата осмисля и представя съдбите на обикновените хора, които персонално са извън фокуса на историята, но като група са съзидатели на значими събития от нея“, пише в поканата за предстоящото събитие.

 

Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Министрество на културата. В Дупница ще бъде открита на 31 август в 17.00 часа в Историческия музей.