Общинската театрална школа чества 10-годишнина от създаването си

Десетки са децата, чието свободно време е осмислено с изкуство в школата на актрисата Снежана Малковска. 8 от 17 школници в момента са решени да не изоставят актьорството след училище, а да продължат обучението си в академия. Утре (28-ми юни) младите театрали излизат на сцената на ОДТ "Невена Коканова" с постановката "Меко казано" от Валери Петров.

 

Общинската театрална школа с художествен ръководител Снежана Малковска отбелязва 10 години от своето създаване. По този случай младите театрали са подготвили спектакъл, който ще представят на 28-ми юни от 19.00 часа в салона на ОДТ „Невена Коканова“. Децата и младежите от школата са подготвили постановката „Меко казано“ от Валери Петров. Програмата им включва още рецитал на стихотворения, монолози, диалози и откъси от разкази. Входът е свободен.

 

 

Трупата на актрисата  от дупнишкия театър Снежана Малковска в момента се състои от 17 момичета и момчета в различни възрасти - от преучилищна до 18 години. През изминалите 10 години обаче школата е осмислила с изкуство свободното време на десетки деца от Дупница. Всяка година през училищната лятна ваканция младите актьори получават материалите за подготовка, през септермври стартират репетициите, а през януари и февруари предствят пиесите. Най-честата публика на трупата са децата в детските градини, но школата е имала изява и на редица общински мероприятия.

 

 

Напоследък сред школниците се наблюдава желание да не загърбват заниманията си с актьорско майсторство след напускане на училище, а да продължат обучението си в академия. В момента осем от тях са решили да кандидатстват в НАТФИЗ, като пръв, защото е най-голям, късмета си ще опита Георги Начов  - ученик от СУ „Паисий Хилендарски“. Той ще се бори измежду стотици желаещи да получат актьорско образование за драматичен театър в академията.

 

 

Тази година Георги бе сред участниците и в Националния конкурс за училищен театър на испански език с пиесата „Fuente Ovejuna” на испанския драматург Хорхе де Вега. Представлението се проведе февруари месец в Учебния драматичен театър в НАТФИЗ и младите актьори се класираха на престижното второ място.