Геният на любовта и цветовете Албино Пити откри изложба в Дупница

„Жест, движение, пространство“ обединява 53 платна от три различни периода в творческата кариера на италианския майстор на абстрактната живопис Албино Пити
Снимки: Камертон

 

Италианският художник Албино Пити откри втора самостоятелна изложба в Дупница. Експозицията, чийто домакин е зала „Околийската къща“, той е озаглавил „Жест, движение, пространство“. Тя обединява 53 абстрактни платна, рисувани в три различни периода от творческата кариера на Албино Пити. На откриването на изложбата снощи художникът дойде с неговата съпруга Ина Константинова, която е основната причина да избере България за свой дом. На събитието присъстваха любители на изобразителното изкуство, представители на дупнишките читалища и други културни институции, както и художници.  Сред тях бе и световноизвестният скулптор Радо Киров, попаднал в Дупница, тъй като е женен за дупничанка. 

 

 

Изложба шедьовър“, така  уредникът на Околийската къща Катя Йоцова определи експозицията при представянето на италианския художник, който е един от водещите артисти в съвременното изкуство в световен мащаб. „В Дупница за втори път ме доведоха моите приятели тук и красотата на града. Бих подредил и трета изложба в Дупница“, сподели и самият автор. Той припомни, че първата му изложба бе подредена в зала „Джамията“. Още щом е видял постройката, си казал, че иска да направи изложба в това пространство. “За него Джамията е един оазис в града, много харесва това място, изключително интересно е“, допълни го съпругата му Ина Константинова.

 

 

Пред „Камертон“ Албино Пити сподели какво друго освен Ина го задържа в България: „Много неща ми харесват в България. Влюбен съм в София, която е покрита в зеленина. Цялата тази цивилност ми напомня за местата, на които съм живял. Напомня ми на Италия през 60-те години на XX век, съхранило се е нещо интимно. Живял съм в една цивилизация, която се движи на много бързи обороти. Тук всичко е много по-забавено и човек може да помисли върху личния си живот“.

 

Според Пити мястото и времето, в което живее един художник, се отразява на неговото творчество. „Много важен е историческият момент, в който жовеем. Където и да съм бил, стилът ми на рисуване се променя, защото се променя и животът. Аз говоря италиански, френски, испански, холандски, но за съжаление не владея български. Опитвам се да разбера вкусовете на всички тези нации и да ги направя мои. Трябва да хванеш точния момент. Ако не го уловя, той отминава“, коментира художникът.

 

 

Албино Пити е майстор на абстрактната живопис и създател на експанзионизма - ново течение в изкуството, основано на философския принцип експанзия, без граници или ограничения. Пити съзнава, че не всеки харесва и разбира неговото творчество, но казва, че го създава с любов. „Всички ние правим големи неща в живота, не само артистите. Животът, въпреки че изглежда труден, всъщност е един прекрасен сън. Аз не искам да се събуждам от този прекрасен сън. Аз виждам природата, виждам живота, любовта, това прави истинското изкуство. Въпреки че някои не разбират моето изкуство, аз го създавам с голяма любов. Щастлив съм заради вашите усмивки и добри думи, те ми влизат в сърцето. В живота съм оптимист, защото е по – добре да бъдем оптимисти и да вървим напред. Нeка се обичаме и подкрепяме“, каза с присъщия италиански емоционален маниер Албино Пити.  Затова може би за негова изложба в Мадрид критикът Хуан Луис Монтейн казва  „той е геният на любовта, пространството и цветовете“.

 

 

 

Искра Иванова бе преводач по време на събитието, а на „Камертон“ за превода съдействаха и съпругата на Албино Пити Ина Константинова и художникът Александър Стоименов.

 

Изложбата ще остане подредена в Околийската къща до 12-ти юли.