Бунтарят на българското кино Николай Волев гостува в Дупница

Режисьорът Николай Волев ще представи пред дупнишката общественост автобиографичната си книга „Девствената проститутка“.
Снимка: impressio.dir.bg

 

Една от най-ярките фигури в съвременното българско кино, режисьорът Николай Волев, ще бъде тази седмица гост в Дупница, за да представи автобиографичната си книга „Девствената проститутка“. Ако за някого името Николай Волев е непознато, то няма такива, които да не са чували и гледали режисираните от него култови ленти „Да обичаш на инат“, „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Дом №8“, „Маргарит и Маргарита“.

 

Малко преди да навърши 70 години бунтарят на  българското кино се решава да напише своята автобиография. Няколко години по-късно книгата вече е факт. Макар и да звучи провокативно, заглавието „Девствената проститутка“ не е провокация, а „крие духа и смисъла на моята професия“, споделя самият автор.  „Безмилостно честна и остроумна, "Девствената проститутка" не е обикновена мемоарна книга, а разказ под формата на автоинтервю за превратностите в живота и професията, за първите и по-късните любовни трепети, за неизбежния отпечатък на политическите сътресения върху личната съдба, за литературните предпочитания на режисьора, за майсторството да се създават универсално значими творби, вълнуващи широк кръг от зрители. Житейските приключения на Волев включват псевдосътрудничество с ДС, бягство във Великобритания, брак с англичанка, завръщане в България…“, пише в едно от ревютата на книгата.

 

Дупнишката общественост има възможност да се срещне с Николай Волев на 13-ти юни от 17.30 часа в изложбена зала „Околийската къща“.