Училищата в областта минават на ротационен принцип на обучение

Затварят образователни центрове и школи, фитнес и спортни зали, позволява се използване на 30% от капацитета на кино- и театралните салони

 

Ротационен принцип на обучение въвеждат в училищата в област Кюстендил за периода от 13-ти октомври до 10-ти ноември, реши Областният оперативен щаб. Обучението ще се осъществява по график, който се очаква да бъде изготвен и обявен от РУО - Кюстендил. Засега е ясно, че учениците от първи до четвърти клас ще учат присъствено, останалите класове ще редуват присъствено с онлайн обучение. Детските градини и ясли остават отворени.

 

Областният оперативен щаб въвежда и други по-строги противоепидемични мерки, съобщиха от Областната администрация(ОА). Посоченият мотив е влошена ковид обстановка. “Преминахме границата от 500 заболели на 100 хил. население, което ни поставя в тъмночервената зона. По време на днешното заседание обсъдихме и приехме с малки корекции предложените мерки от РЗИ – Кюстендил“, казва областният управител инж. Александър Пандурски, цитиран от пресцентъра на ОА.  

 

Останалите мерки са следните:

 

Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове, танцови, музикални, йога и др. школи.

 

Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

 

Преустановяват се провеждания на събирания от частен характер (сватби, кръщенета, и други).

 

Преустановяват се провеждания на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

 

Преустановяват се провежданията на всички масови мероприятия - музикални и други фестивали, събори, общоселищни празници, фолклорни инициативи и др.

 

Преустановяват се провежданията на масови спортни събития както на закрито, така и на открито, с изключение на включените в годишния държавен спортен календар, като същите се провеждат без публика.

 

Преустановяват се посещенията на фитнес зали, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни центрове, СПА центрове и уелнес центрове.

 

Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 30 % от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите и носене на защитни маски за лице.

 

Преустановяват се организирани групови посещения на музеи и галерии.

 

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

 

На всички пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

 

Площадки за игра и паркове са отворени при специален режим на посещение - спазване на дистанция и избягване на струпване на хора.

 

Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт от и в област Кюстендил.

 

Преустановяват се посещенията/свижданията в лечебните заведения. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на лечебното заведение и въведени конкретни мерки и др.).

 

Преустановяват се посещенията/свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на институцията и въведени конкретни мерки и др.).

 

Дейностите, които не се преустановяват, могат да се извършват съобразно издадената заповед на Министерството на здравеопазването от 2 септември.