Партиите не се разбраха за състава на РИК – Кюстендил

Решението ще бъде взето от ЦИК

 

Представителите на парламентарно представените политически партии и коалиции не се разбраха за състава на Районната избирателна комисия по време на консултациите, проведени днес при областния управител на Кюстендил Александър Пандурски, съобщиха от кабинета му. Спорни са позициите председател, зам.-председатели и секретар.

 

И коалиция „Продължаваме промяната”, и коалиция „ГЕРБ-СДС“ настояват да получат председателското място. „Продължаваме промяната“ предлагат за поста юриста Тодорка Илиева, която оглавяваше РИК и на последните избори, а предложението на „ГЕРБ-СДС“ е Венцислав Механджийски. За заместник-председатели има пет предложения, сред които Илиян Хаджийски (ПП „Има такъв народ“), Румяна Севдина („Демократична България-Обединение“) и Владимир Миланов („Възраждане“). За секретар на РИК – Кюстендил ДПС предлага Александра Колева, а БСП - Добри Божков.

 

Призивът за консенсус от страна на областния управител инж. Александър Пандурски не доведе до общо решение, затова протоколът от проведените днес консултации ще бъде изпратен на ЦИК, която ще вземе решението за определяне състава на РИК – Кюстендил. Тя ще бъде 13-членна, като коалиция „ПП” ще имат четирима членове,  „ГЕРБ-СДС“ – трима, ДПС – двама, а „БСП за България“, „Има такъв народ“, ДБ и „Възраждане“ ще имат по един член в състава на РИК – Кюстендил за провеждането на изборите, насрочени за 2-ри октомври тази година. .