Окръжен съд – Кюстендил обяви второто издание на областния конкурс „Приказки и картини за Съда, Правдата и Справедливостта“

Учениците от І до ХІІ клас могат да участват със свои творби в две направления – изобразително изкуство и литературно творчество
Снимка: Окръжен съд - Кюстендил

 

Окръжен съд – Кюстендил и районните съдилища в Кюстендил и Дупница организират за втора поредна година областен ученически конкурс „Приказки и картини за Съда, Правдата и Справедливостта“. Творческото състезание е част от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Сред целите на конкурса са да поддържа вярата в правдата и справедливостта в съвременните български ученици, да повишава тяхната информираност за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България, да формира правна грамотност и култура.

 

В конкурса могат да участват ученици от І до ХІІ клас от училищата в област Кюстендил. Те могат да изберат две направленията за изява в конкурса - литературно творчество (поезия и проза) и изобразително изкуство (рисунка и приложно изкуство).

 

Участниците се разпределят в следните групи:

Първа група      -   І - ІV клас;

Втора група      -   V - VІІ клас;

Трета група      -   VІІІ - ХІІ клас;

Деца със специални образователни потребности.

 

Всички творби се предават от директорите на училищата в Окръжен съд – Кюстендил, Районен съд – Кюстендил и Районен съд – Дупница до 29.10.2021г. на следните адреси:

Окръжен съд – Кюстендил и Районен съд – Кюстендил:Кюстендил 2500, ул. „Гороцветна“ №31;

Районен съд – Дупница: Дупница 2600, ул. „Николаевска“ №15.

 

Дейностите, свързани с организацията и провеждането на конкурса, ще бъдат съобразени с епидемичната обстановка в страната. Отличените участници в двата раздела на конкурса ще получат удостоверения и материални награди. Церемонията по награждаването на класираните участници ще се състои на 16 ноември 2021 г., когато се отбелязва Международния ден на толерантността.

 

Припомняме, че към първото издание на конкурса имаше голям интерес от страна на учениците в областта. В него участваха 116 ученици, като всяко дете получи награда. Част от отличените картини бяха използвани за илюстрации на една от новите образователни брошури на ВСС – „Независимост на съдебната власт“.