Кюстендилски съдия откри благотворителна изложба на макро фотографии

Повече от половината произведения на Калин Василев вече са разпродадени, а средствата ще бъдат дарени за лечението на Анна - Даная Стойкова
Снимки: Окръжен съд - Кюстендил

 

"Детайли от природата" е озаглавена благотворителната изложба на съдията от Окръжен съд – Кюстендил Калин Василев, която бе открита в Килийното училище в Кюстендил. Авторът представя 30 свои макро фотографии, които се продават на символични цени. Събраните средства ще бъдат дарени за лечението на 12-годишната Анна - Даная Стойкова от с. Жиленци. Благотворителното събитие се осъществява съвместно с Община Кюстендил и с подкрепата на НЧ "Асклепион 1998".

 

 

 

На откриването присъстваха колеги, приятели и почитатели на творчеството на Калин Василев. Сред гостите беше и членът на Съдийската колегия на ВСС Олга Керелска.

 

Гарантирам, че нито едно насекомо не е убито за заснемането на тази изложба, което е много голяма рядкост в макро фотографията. Масовата практика е насекомите да бъдат убивани, препарирани, замразявани, като след това фотографът, спокойно и в домашна среда, при подготвени макети, да ги заснема, за да му се получат хубавите снимки. Аз съм бил на терен, отделил съм време, така че животното да ме допусне по-близо до него, в естествената му среда. Снимките не са обработвани, не са подсилвани, напълно автентични са. Нямам претенции за висока художествена стойност. Провокиран съм за изложбата от приятели, защото усещането да се види заснетото на хартия е по-различно от това в дигитална среда”, каза пред публиката си Калин Василев. Той благодари на Община Кюстендил и НЧ „Асклепион 1998” за подкрепата.

 

 

 

Председателят на читалището Виолета Атанасова поздрави автора на изложбата с думите: „Калин намира време и най- вече душа да търси хармонията в едни други сфери, други светове, които ние често не забелязваме, а той по един изумителен начин ни показва едни съвършени системи, по- хармонични от нашата. Природата има своя живот, своя свят, който е много по-силен и много по-хармонично подреден от нашия. Благодаря на Калин, че успя да ни привлече вниманието върху тези невидими, толкова красиви същества и светове. Ето, в природата няма маски, с каквито сме ние сега, такива предпазни мерки, и това е само още един знак, че хората не сме най- съвършената част от природата”.

 

Повече от половината произведения на Калин Василев вече са разпродадени в помощ на Анна – Даная, а останалите може да бъдат разгледани до 10-ти септември в Килийното училище. Друга серия от макро фотографии на автора ще бъдат изложени през есента във фоайетата на съдилищата в Кюстендил. Предстои и премиерата на новата книга на съдия Калин Василев -  „Персони”.