Министър Ангелов: Хоспитализираните в Кюстендил намаляват, облекчаваме мерките

От 1-ви април отварят детските градини и заведенията с открити площи, с 30% капацитет ще работят театрите
Снимка: БНР

 

От 1-ви април ще отварят ресторантите и заведенията за хранене, които имат открити площи и градини, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов тази сутрин. Нощните заведения остават затворени, моловете и големите магазини - също. Изключение ще се направи за големите търговски магазини, които могат да използват площи на открито за продажби - те ще бъдат отворени. От 1 април театрите ще работят с 30% капацитет. Фитнесите вероятно също ще бъдат отворени с до 30% капацитет, като по този въпрос все още няма окончателно решение. Учениците се връщат на 12 април по график, който ще бъде уточнен тепърва, като най-вероятно ще се ползва старият. Детските градини отварят на 5 април. До 12 април дистанционно остава и обучението в университетите, като присъствени ще са само точно определени практики за определени специалности.

 

Според здравните власти повод за лекото облекчаване на мерките е оправдано на фона на развитието на епидемията. „Надяваме се в момента да сме в най-високата точка на пика. Леко обнадеждени сме от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните леко започва да намалява. В Кюстендил от няколко дена има такава тенденция, в някои други областни градове също“, коментира министър Ангелов.

 

По данни на Областната администрация в Кюстендил обаче намаление на броя на хоспитализираните не се наблюдава. В болницата в областния град според вчерашния ковид бюлетин са настанени 74 души и този брой се поддържа от дълго време насам. Хоспитализациите в болниците в Дупница нарастват. В общинската болница до вчера бяха 47 души, а в частната – 35. Девет от всички хоспитализирани в дупнишките ковид отделения се намират в интензивните сектори.