13 пункта за масова ваксинация са открити в Кюстендилска област

В Дупница пунктовете са два, записването за имунизация срещу ковид-19 става по телефона
Снимка: БНР

 

13 имунизационни пункта за масова ваксинация срещу ковид-19 са открити в Кюстендилска област, съобщиха от Областната администрация в Кюстендил. В Дупница пунктовете са два - единият се намира в Хирургичния блок на общинската болница, а другият е в частната болница. В областния град са открити четири пункта, а по един има в градовете Сапарева баня, Кочериново, Рила, Бобов дол, Бобошево, един пункт е открит в село Невестино. Всички желаещи да имунизират могат да се запишат по телефона. Телефонните номера и точните адреси на местата за масова ваксинация можете да откриете на сайта на Регионална здравна инспекция – Кюстендил.

 

До момента в Кюстендилска област са се ваксинирали 1807 души. От тях обхванатите с двете необходими дози са 420, а с първа доза са инжектирани 967 души. Само през вчерашния ден са ваксинирани 206 човека. 846 жители на областта са имунизирани с препарата на „Пфайзер“, 21 са с „Модерна“ и 520 с „Астра Зенека“, съобщиха още от Областната администрация, позовавайки се на данни от РЗИ – Кюстендил.

      

В болниците в Кюстендилска област в момента се лекуват 111 души – 80 в болницата в Кюстендил, 16 в общинската болница в Дупница и 15 в частната болница в града. Трима от всички пациенти се намират в интензивните сектори, а вкъщи се лекуват 571 души.

 

Ситуацията, най-вече в община Кюстендил, здравните власти оценяват като притеснителна. Съобщават за заболеваемост през последните две седмици 445 на 100 хил. души. По думите на областния управител Виктор Янев заболеваемостта расте, независимо от тенденцията за „едно плато“. Това е причината извънредната мярка в Кюстендил – носене на маски и на открито – да остане в сила до 7 март.