21 художници с обща изложба в Дупница

Домакин на експозицията „Зимна приказка“ е зала „Околийската къща“. Идеята за организирането на събитието е на художника Богомил Благоев от Сапарева баня. На откриването днес той не скри разочарованието си от затварянето на галерията в курортното градче, където изложба в подобен формат се организира ежегодно.

 

Изложбата „Зимна приказка“ с участието на 21 творци от Дупница, София, Сапарева баня и Перник е подредена от днес в изложбена зала „Околийската къща“. Експозицията представя над 70 творби на значими автори от местната и национална творческа сцена, а част от тях познати и в международен план.

 

Свои произведения в Дупница показват Антония Мицова, Валентин Делийски, Васил Вълев, Дария Евтимова, Димчо Мицов, Динко Ненов, Евтим Постолов, Емил Попов, Николай Янакиев, Радо Киров, Сашо Евтимов, Симеон Панайотов, Слави Тодоров. За откриването на изложбата днес успяха да дойдат Богомил Благоев, Богомил Живков, Бойко Митков, Валентин Топалов, Васил Соколов, Георги Георгиев, Елена Темелкова и Милена Найденова. Събитието не бе официално заради противоепидемичните мерки, но посетителите на галерията почти през целия ден имаха възможност да се срещнат и да разговарят с част от творците. В „Зимна приказка“ те показват скулптури от керамика, бронз и неръждаема стомана, пейзажи, натюрморт, акварели, масло, акрил, компютърна графика. Включени са още натуралистични картини и абстрактни платна.

 

Част от художниците за първи път показват своя труд в Дупница. Скулптурът Бойко Митков сподели, че мигновено е прегърнал идеята за изложбата. Определи екзпозицията като „изключителен културен продукт от висока класа“. „Когато дойдох тук и бях изумен от красотата на галерията. Порази ме този паметник на културата от XIII век и за мен е чест да се включа. Радвам се, че в този град има такова изумително място с тези възможности за експониране и с прекрасна атмосфера. Дано успеете да го съхраните“, възхитен е Бойко Митков.  

 

 

Елена Темелкова, която е директор на художествена галерия в Перник, е позната на дупнишката публика. Тук тя е участвала в общи изложби, показвала е и самостоятелни. „Днес е един голям празник. Много съм щастлива, че се възобновява културния живот в нашия регион. Ние художниците имаме голямата нужда да се изявяваме. Всичко това правим за зрителите. Изявата тук е страхотна, както и усилията на всички творци да се съберем днес“, сподели художничката.

 

 

Идеята за настоящата изложба е на художника Богомил Благоев, който е председател на Сдружението на художниците в Сапарева баня. В подобен формат събитието се провежда ежегодно в курортното градче. В момента обаче Градската художествена галерия „Васил Крапчански“ е затворена. Решението е на местното общинско ръководство и е свързано с противоепидемичните мерки, но художниците изразиха притеснение, че галерията никога няма да отвори врати отново. Затова възнамеряват да предприемат действия срещу затварянето на културната институция, като първата им стъпка е организирането на протестна подписка.

 

Обикновено есенно време правим в Сапарева баня годишната си изложба. Мястото, в което се чувствахме като вкъщи в момента е затворено. Но аз се радвам, че днес сме в Дупница, защото „Околийската къща“ позволява да се покаже голям брой творби на значими автори. Събраното тук творчество е наистина изключително разнообразно. Това всъщност сега е най-добрата изложба дотук, която сме направили. Тук са предствени работи, които всяка една елитна галерия в света би се гордяла да покаже. Дано дупничани оценят богатството на творчеството и посетят галерията“, каза художникът Богомил Благоев.   

Изложбата ще остане подредена в продължение на един месец.