Дупница стана притежател на „Златен печат“ за уникално европейско селище

Снимки: Камертон

 

Дупница бе отличена със „Златен печат“ за уникално европейско селище. Това стана на официална церемония в салона на театъра вчера. „Такъв печат имат европейски градове като Страсбург, Флоренция. И Дупница сега се нарежда до тях. Тук са открити много древни тракийски селища, които носят знанието за един уникален европейски град и независимо от миграционните процеси продължава да кипи бурен културен живот“. Това каза Росица Златанова - председател на Съвета на Европейската научна и културна общност, който връчва отличието.

 

Приемам тази награда като признание за всички нас, благодаря на всички. Оттук нататък каквото ще подпечатваме, се надяваме да бъдат само хубави неща“, заяви градоначалникът при получаването на наградата от актьора Антон Радичев. 

 

Останалите  отличени от Съвета на Европейската научна и културна общност  на церемонията вчера  бяха ПГ „Христо Ботев“, СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и хореографът Воин Войнов.  За приноса им в областта на науката и културата те получиха приза „Златна монета“.

 

От името на ПГ „Христо Ботев“ наградата получи директора на училището Геновева Ризова. Отличието й бе връчено от директора на дупнишкия театър Славчо Пеев, който също е носител на наградата.  Искам да благодаря от името на моите колеги и от името на нашите ученици за това престижно отличие. Както 137 години професионализмът на учителите и учениците са прославяли дупнишката гимназия, така ще продължи и напред“, благодари Геновева Ризова.

 

 

Директорът на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ Виолета Инкьова получи призовата монета от името на ръководеното от нея училище. Инкьова прие наградата от режисьора на исторически и документални филми Боян Абрамов. „Благодаря за тази награда, приемам я с чест и с благодарност от колектива на училището. Това е доказателство за професионализма на нашите учители, успехите на нашите ученици и съпричастността на техните родители. Ние ще продължим да работим като посланици на ЕП, ще продължим да обучаваме ученици, които ще прославят нашата родина и пожелавам успехи на всички учители, ученици и родители“, каза директорката на СУ „Св. Паисий Хилендарски“.

 

 

На хореографа Воин Войнов, организизатор на фолклорният фестивал „Мир на Балканите“ и ръководител на ТА „Актавис“  наградата бе връчена от актьора Петър Калчев. „Той, както и златото на България, пази най-силната духовност, за това което пренасяме през вековете“, каза Калчев преди да връчи „Златната монета“ на Войнов.

 

Искам да благодаря за оценката, която е дадена на мен и на Ансамбъл „Актавис“. Ансамбълът е това, което съм аз и аз съм това, което е Ансамбъл „Актавис“. Ние заедно работим не само за себе си, но за целия град и околността, като работим и за държавата. Досега сме имали 87 международни участия, в които Дупница и България са се представяли много успешно. Тази награда ни задължава да работим повече за културата на Дупница и България“, сподели Воин Войнов.

 

 

Преди церемонията пред публиката бе представен спектакъла „Галактика на поколенията“ със специалното участие на обичаните български актьори Славчо Пеев, Антон Радичев и Петър Калчев. И тримата артисти са носители на „Златната монета“ и затова бяха избрани да връчат отличето на новите му носители в Дупница.