С документална изложба Градската библиотека почита дупнишкия будител Станислав Казаков

Експозицията представя живота и делото на един будител от новата история на Дупница с огромен принос за развитието на културния живот и туристическото дело в града и околията
Снимки: КАМЕРТОН

 

Документална изложба, посветена на живота и делото на Станислав Казаков (1894 – 1979г.), откри библиотеката при НЧ „Зора 1858“. Поводът е 1 ноември - Ден на народните будители.

 

Станислав Казаков е един от будителите на Дупница с огромен принос за развитието на културния и обществен живот в града през първата половина на XX век. До 1944 година той стои в центъра на литературно-музикалните, театралните и туристическите събития в Дупница. Голямата му любов е театъра, един от основателите е на местното театрално дело. За това на всяка цена да има театър в града, Станислав Казаков е работил безвъзмездтно от чистач до актьор и режисьор. Активно е подпомагал също така и дейността на най-старото и най-голямото дупнишко читалище „Зора“, голям е приносът му за построяването на сградата на културната институция.

 

Името му се свързва и с туристическото дело. Именно на Станислав Казаков е идеята за построяването на първата високопланинска хижа в България – „Скакавица“. Той избира мястото за построяването й, където поставя един бял камък, след което се заема с организацията и успешното осъществяване на идеята, разказа пред „Камертон“ главният библиотекар Валентина Алексиева.

 

Въпреки всички тези и още много други заслуги на Станислав Казаков, името му днес не е достатъчно познато, а Първи ноември е подходящ повод да бъде отдадена почит към личността му. Освен това наскоро племенницата на Станислав Казаков Светла Казакова дарява на Градската библиотека 122 книги от личната библиотека на своя заслужил родственик. Дарението е изключително ценно, както със своето литературно съдържание, така и от библиофилска гледна точка. Томовете са добре запазени, някои от тях ръчно подвързани лично от Станислав Казаков, съдържат неговия печат, разказа още Валентина Алексиева. Част от книгите могат да бъдат разгледани на изложбата в библиотеката. Там са изложени още фотографии и други документи, свързани с личността на Казаков, които пък са предоставени от колекционера на дупнишка история Явор Тодоров. В изложбата са подредени още информационни табла, както и публикации със спомени на съвременници на Станислав Казаков, разкриващи неговия живот и делото му.             

 

Изложбата ще остане подредена в голамата зала на библиотеката при НЧ “Зора 1858“ до 10 ноември.