Частица от Светия Кръст Господен ще бъде в Кюстендил за Кръстовден

Свещеният символ ще бъде посрещнат в храм „Успение Богородично“ на 13-ти септември и ще остане там до 15-ти септември, когато ще бъде отслужен молебен за благословение на учениците, учителите и всички трудещи се в образователната система
Снимка: Уикипедия

 

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит на 13-ти септември в 16.45 ч., в навечерието на празника Въздвижение на Св. Кръст Господен (Кръстовден), в Кюстендилската духовна околия ще бъде посрещната частица от Св. Кръст, която се съхранява в Искрецкия манастир „Успение Богородично”, Годечка духовна околия, вградена в специално изработен кръст.

 

Свещеният символ ще бъде донесен от игумена на Светата обител архимандрит Януарий и ще бъде посрещнат в митополитския храм „Успение Богородично”, гр. Кюстендил, за поклонение и благословение на вярващия народ в духовната околия.

 

В 9.00 часа на 14-ти септември в същия храм ще бъде отслужена Св. Литургия, оглавена от Негово Високопреподобие Архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия и игумен на  Искрецкия манастир, където се съхранява св. Кръст, в съслужение с Архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, храмовото духовенство и гости. По време на Св. Литургия всички присъстващи ще имат възможност да пристъпят и да се поклонят на Св. Кръст.

 

На 15-ти септември от  9.00 ч. по повод началото на новата учебна година ще бъде отслужен молебен пред Св. Кръст, за благословение на учениците, учителите и всички трудещи се в образователната система. След молебена Кръстът ще отпатува обратно за Искрецкия манастир.

 

Посрещането в гр. Кюстендил на този Свещен Символ на човечеството, макар и малка частица от Животворящия Кръст, на Който Спасителят понесе страдания заради нашето спасение, ще донесе не само благословение, но и голяма радост и утеха на православното население в Кюстендилска духовна околия в деня, когато Православната Църква възпоменава неговото намиране, пишат в съобщението до медиите от местното архиерейството.