Духа на българските букви разкрива в изложба калиграфът художник Маргарита Иванова

„Калиграфия върху пергамент“ е озаглавена експозицията, подредена в зала „Околийската къща“
Снимки: КАМЕРТОН

 

Калиграфия върху пергамент показва в самостоятелна изложба в Дупница калиграфът и художник Маргарита Иванова. Над 40 нейни творби са подредени от днес в зала „Околийската къща“. Произведенията й представляват молитви, благословии, библейски текстове, незабравими български стихове, изписани върху пергамент със старобългарското уставно писмо – книжовно-художественото ни наследство от предците, везано писмо и скоропис. Често срещан мотив в композициите на авторката са  и образи на светци.

 

Целта, която си поставя със своето творчество Маргарита Иванова, е да разкрие красотата на българските букви, както и да подчертае тяхната значимост за развитието на българския народ в културно и историческо отношение. „Българската азбука отразява душата на българския народ.Тя има собствена сила и корен, от които никога няма да се откажем, нито ще я предадем, заменим или забравим. Както и да се променят времената, каквито и нови думи да приема българския език, азбуката ни ще остане стожер на духа и идентичността на народа ни, защото е родена от най-древните и магнетични устои на душата ни“, казва авторката. 

 

Другата мисия, която си поставя чрез своята творческа работа Маргарита Иванова, е съхраняването на традицията на българската калиграфия и нейното популяризиране. Целта й е пресъздаване на историята и традицията чрез оплитането им със съвременните форми, достъпни за днешните зрители. Едно време в българските училища децата са изучавали краснописа в отделна дисциплина, което днес, за съжаление, е само част от миналото“, отбелязва Маргарита. Според нея обаче българската калиграфия има шанс да бъде възродена и развита. По думите й калиграфията много добре се съчетава със съвременния свят и като пример посочи, че добре познатите ни дигитални шрифтове са заимствани от различни калиграфски школи по света, включително и от българската. Нейната основна цел е да пресъздаде историята и традицията, като ги оплете със съвременните форми, които да бъдат достъпни за зрителите.

 

Любовта към изкуството на красивато писане у Маргарита Иванова се заражда съвсем случайно преди четири години. Тогава нейна приятелка й поръчва да създаде нестандартен подарък за китайски бизнес партньори. На художничката й  хрумва идеята да направи препис на Светото евангелие от Йоан. Взема предвид факта, че китайците изучават калиграфия от ранна детска възраст и основателно, както се оказва по-късно, си мисли, че това може да ги впечатли. Така от „В начало бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог...“ започва да създава творчески композиции и напълно променя професионалния си път, свързан до този момент с изобразителното изкуство и основно с графиката. Постепенно започва да се интересува от калиграфията и старобългарския език и да ги изучава по-задълбочено. Установява, че българската калиграфия има изключително дълбока връзка с духовното и интересът ѝ се засилва все повече. Впоследствие специализира в майсторските класове на Антоанета Кисьова и украинския преподавател Олексий Чекал.

 

Изложбата на Маргарита Иванова може да бъде разгледана в зала „Околийската къща“ до 5 октомври.