Тома Белев: Незаконният лифт е в основата на проблема на Езерата

Липсата на ОВОС при изграждането на лифта доведе до туристическата инвазия, причинила ерозията в защитената зона. Сега пък борим ерозията с чакълени пътеки, но какъв ще бъде ефектът от тях не сме сигурни, защото и за тяхното изграждане няма ОВОС. Така в опита за решаване на един проблем, МОСВ създава друг, смята природозащитникът.
Снимка: Vesti.bg

 

МОСВ бори ерозията на Седемте рилски езера чрез изграждане на пътеки от чакъл по европейски проект, чиито изпълнители качиха в защитената зона тежка техника. Този проблем в ефира на БТВ тази сутрин коментира един от най-активните природозащитници Тома Белев.

 

Според него мерки срещу ерозията трябва да има „заради туристическата инвазия вследствие на незаконния лифт“. В случая обаче това се прави чрез увреждане на около 7-8 дка от защитената зона (част от Натура 2000) в района на Езерата. На такава площ ще бъдат разположени чакълените пътеки. „Т.е. ние ще подменим естествената растителност с едно транспортно съоръжение. Това трябва да се подложи на съответните оценки дали изобщо е допустимо. Вместо това, експертите в МОСВ, решавайки един проблем, създават друг. Трябва да се потърси основата на проблема, а основата на проблема е липсата на ОВОС на това натоварване“, коментира Тома Белев. Той припомни, че лифтът от „Пионерска“ до Езерата е изграден без оценка за въздействие на околната среда. Това съответно доведе до драстично по-голяма посещаемост, отколкото могат да издържат екосистемите. За да се ограничи човешкото въздействие, сега пък се правят алеи, чакълът от които при определени метеорологични условия вероятно ще отиде в и без това заблатяващите се заради ерозията езера. „Всичко това не е дообмислено, а не е дообмислено, защото няма ОВОС, това е ролята на тази процедура – да се обмисли, всички да си кажат мнението – експертите, медиите, гражданите, а това е пропуснато“, подчерта Това Белев.

 

Друг проблем, който той очерта е липсата на капацитет в Дирекцията на НП „Рила“ за контрол над туристите. „Планирани са около 1 км заграждения около Езерата и около пътеките. В Плана за управление на НП Рила в момента няма ограничение за движение на туристите само по новоизграждащите се алеи. Вероятно идеята е това да се заложи в следващия План. Но ако имаше достатъчно капацитет в Дирекцията, нямаше да има нужда от тези алеи. Защото действително в момента има повече посетители, отколкто могат да издържат тези екосистеми и недостатъчно служители, които да ги контролират“, посочи още Тома Белев.

 

Припомняме, след разпространените във Фейсбук снимки на тежка техника край Бъбрека прокуратурата започна спешна проверка, а премиерът Борисов е разпоредил спиране на дейностите по европейския проект, който се изпълнява в защитената зона.