Писателят Тихомир Иванов в разговор с гимназисти за живота и себепознанието

„Силата е в младите хора“, „Послушайте сърцето си“, „Човек може да направи всичко, без връзки и пари“, „Не забравяйте корените си“, бяха част от призивите на младия творец към учениците от ПГ „Христо Ботев“, пред които представи дебютния си роман „Камино – Пътят на завръщането“.
Снимки: Камертон

 

Пътепис и душепис. Така младият писател Тихомир Иванов определи жанровата принадлежност на своя дебютен роман „Камино – Пътят на завръщането“, който днес представи пред ученици в Гимназия „Христо Ботев“ в Дупница. Научил случайно за най-древния християнски маршрут в Европа, Тихомир решава да се отправи към Сантяго де Компостела, а едновременно с това предприема  едно духовно пътешествие към себе си.

 

 

През целия път, продължил 31 дни, младежът си води дневник и още тогава един от поклонниците му предрича, че един ден ще напише книга. Днес тази книга вече е факт, а с презентацията й в Дупница Тихомир Иванов успя да предизвика интереса на учениците към нея.

 

 

Пред младежите писателят показа филм за одисеята си в Испания, разказа за чудните си преживявания по пътя, за смешните моменти, в които е виждал поклонници да носят цели простори на раниците си, за да сушат дрехите си, условията в пансионите, които са предназначени за всички пътешественици, жълтите стрелки по маршрута, пунктовете за храна и вода, в които се оставят символични суми и други моменти, които са го впечатлили.

 

За поклонническия път Ел Камино разказаха по време на срещата днес и група ученици от Гимназията. От предварително подготвени презентации присъстващите научиха къде се намира, защо хора от различни краища на света се решават да преминат 800-километровия маршрут, как започва и свършва пътуването, какви забележителности могат да се видят по пътя.

 

 

Пред гимназистите Тихомир Иванов направи презентация не просто на романа си, но и на целия си живот. Младежите научиха за нелекото детство на писателя, живял в агресивна среда, създадена от неговите родители. По думите му обаче именно това е една от причините, която го е подтикнала към себепознанието.

 

По време на срещата Тихомир провокира интересен разговор с учениците не само за себе си и книгата, но и за живота в България и за живота въобще. По думите му неговата цел е да вдъхне на възможно повече млади хора увереност, желание, родолюбие и страст към всичко, което ни заобикаля.

 

На въпрос от страна на ученик, свързан с безпътицата в България, авторът отговори, че мястото на всеки един от нас се намира там, където сме родени и отраснали. За него нашата родина е едно свещено място, което чака милиони българи да се завърнат един ден. „Силата е в младите хора“, „Послушайте сърцето си“, „Човек може да направи всичко, без връзки и пари“, „Не забравяйте корените си“, бяха част от призивите на младия творец към учениците.

 

 

Срещата бе организирана от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Дупница.


Ако тази статия ви е харесала, станете наши приятели във Фейсбук