Ученици обсъдиха темата „Дупница – минало, настояще, бъдеще“ на среща в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“

С презентация младежите се обърнаха към историята, след което показаха, че познават и актуалните проблеми на града. Осъдиха изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“, горящото сметище, замърсяването на река Разметаница. Прогнозираха повишаване на заболеваемостта на населението заради екологичните проблеми. Положително оцениха осъществените напоследък инфраструктурни проекти.
Снимки: КАМЕРТОН

 

В Дупница има будни млади хора, които познават и се вълнуват от проблемите на града. Това показаха ученици от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, които взеха участие в среща на тема „Дупница – минало, настояще и бъдеще“, проведена днес в езиковото училище по повод 142 години от Освобождението на града от турско робство. Своя поглед за паметното историческо събитие, за състоянието на Дупница днес и виждането си за развитието на града в бъдеще представиха ученици от 10-ти и 11-ти клас, активни участници в Европейския клуб и Клуб „ИстОрика“ към езиковото училище, ръководени от Маргарита Сапунджиева. В своята презентация пред съученици, учители, представители на Община Дупница, Историческия музей и Регионалното управление на образованието младежите отбелязаха положителните промени в града, но не спестиха и проблемите, които стоят за решаване пред местната власт.  

 

За събитията около Освобождението на Дупница – за вълнението на нашите предци, за страховете им, за проявената смелост и далновидност в коледните дни преди посрещането на майор Орлински – разказа Магдалена Стоянова от 11-ти клас. По темата се включи и директорът на Историческия музей Анелия Геренска, която показа на учениците единствената запазена оригинална снимка на майор Орлински. Геренска им разказа, че тя е подарена на семейство Чапрашикови, местни първенци и тютюнопроизводители в миналото. Впоследствие снимката е предадена от учителя Яне Билярски на дупнишкия музей. Анелия Геренска показа и първото издание на спомените на Никола Лазарков от 1924 г., както и документ от 1880 г., който свидетелства за продадено лозе, което е било притежание вероятно на туркиня в града. На документа ясно се вижда печат на Дупнишкия градски съвет.

 

Десетокласничките Венета Владкова, Ванеса Маврова и Доника Каравельова продължиха темата с мултимедийна презентация за промените, насъпили в Дупница след 142 години свобода, като акцентираха върху бурното културното развитие на града. Те обаче бяха критични за състоянието на града днес. Като голям пропуск отбелязаха липсата на киносалон и си пожелаха в бъдеще да бъде създаден такъв, където да се прожектират най-новите филми. За привличането на повече млади хора в Дупница според тях е нужно да бъде открит университетски факултет. Подчертаха и необходимостта от развитие на икономиката чрез откриването на нови производства и създаване на работни места, за да могат един ден да изберат родния си град за своето кариерно развитие. Учениците не подминаха и актуалната тема за лошото състояние на атмосферния въздух. Осъдиха изгарянето на италиански отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ и проблемите с горящото старо сметище и замърсяването на река Разметаница. Изказаха недоволство и от липсата на чиста питейна вода в много села. Младежите са убедени, че тези екологични проблеми в бъдеще ще повишат заболеваемостта на местното население. Изказаха обаче и задоволство от осъществените напоследък инфраструктурни проекти – обновяването на ж.к. „Бистрица“, изграждането на Социалните жилища и др.

 

Просветният началник Тодор Петков от своя страна даде съвети на учениците как биха могли да бъдат полезни с техни собствени инициативи, чрез които да бъдат по-активни и да успеят да се забавляват с наличното в града. Припомни им, че предстои организирането до края на януари заседание на Младежкия общински съвет, където ученици от всички средни училища биха могли да споделят своите идеи за развитие на града пред местната власт. Разказа им за проекта за благоустрояване на бившия КЕЧ, където до 2 години се очаква да бъде изграден нов амфитеатър и множество арт работилници, както и за още редица настоящи и бъдещи общински инициативи, насочени към младите хора. „Сегашното ръковоство се стреми да изпълни всички ваши очаквания към родния град. По-възрастните от нас разбират, че вашите претенции са много големи и за да отговорим на тях, трябва да се положи много работа. Опитваме се, доколкото имаме финансови възможности, да кандидатстваме по различни проекти, за да облагородим града. Благодаря, че не бяхте толкова критични, защото има доста проблеми, които бихте могли да обхванете. Но да мислим позитивно и с общи усилия да работим града ни да стане по-добър. Много е важна връзката между властта и младите хора“, каза Тодор Петков.

  

Началникът на РУО – Кюстендил Мая Стойчева определи учениците като будни, млади хора с активна гражданска позиция, познаващи историята на града и проблемите в настоящето. „Във ваши ръце е промяната. Дай Боже, всички млади хора, които продължават обучението си в чужбина, да се реализират тук. Надявам се, че тук са бъдещите ни историци, еколози, специалисти и учители. Училищата имат нужда, вярвайте ми. Последните години професията се обезцени, но от вас зависи да се върне доверието в нея“, каза Мая Стойчева.

 

Директорът на езиковото училище Виолета Инкьова също поздрави учениците за инициативата и им пожела да продължават да бъдат будни млади хора, мислещи за бъдещето си и за това на града.  

 

Преди срещата учениците, които са младши посланици към Европейския парламент, представиха пред своите гости обновеното си информационно табло, подготвяно в продължение на месец с помощта на учителя по изобразително искуство Явор Виделов. За тази учебна година върху пет плаката те са се спрели върху историята, бележитите дати на Европейския съюз, езиците, изучаващи се в училищата на държавите членки, отстояването на потребителските права, гласът на регионалното и местно самоуправление, европейските ценности - равенстово, права на човека, върховенство на закона, демокрация, свобода, човешко достойнство. Също така са отбелязали границите на ЕС, темите за околната среда, тероризъм и престъпност, европейското гражданство, създаването на законите, взимането на важни решения и пр. По младшите посланици на ЕП ще изнесат уроци за ЕС на ученици от прогимназиалния етап.