Един арт ден за малките читатели на Градската библиотека

Снимки: Камертон

 

Полезните летни занимания в Детския отдел в библиотеката при читалище „Зора“ завършиха. По време на инициативата, която се проведе под мотото „Мисия направи си сам, прочети и опознай“, децата успяха едновременно да се забавляват, но и да научат нови и интересни факти за света около себе си. Под ръководството на библиотекаря Илияна Янева за пет поредни дни малките читатели успяха да се приобщят още повече към институцията библиотека. Усвоиха различни техники в областта на приложното изкуство, повишиха интереса си към литературата. Също така развиваха въображението си, рисувайки, придобиха полезни знания за опазване на околната среда.

 

Днес в творческата работилница с помощта на зебло и цветни панделки децата успяха от най-обикновен стъклен буркан да направят моливници за училище. Красивите произведения могат да бъдат използвани и за вази за цветя. В тях поставиха и логото на читалищната библиотека. Учениците бяха приятно изненадани, когато разбраха, че готовите изработки, както и ръчно създадените от тях книгоразделители, ще им останат за личен спомен. Ученичката Стефани Въргова пък бе подготвила от хартиени материали цвете, което за благодарсност подари на библиотекаря Илияна Янева.

 

Беше една прекрасна седмица, изпълнена с безброй емоции и прекрасни изживявания за децата и мен самата. Следващото лято инициативата ще продължи, а за тогава обещаваме още по-интересни приключения“, каза Илияна Янева.

 

Междувременно в читалнята на библиотеката Центърът за обществена подкрепа – Дупница проведе арт дейност за деца от 5 до 14-годишна възраст. Арт терапевтът Анита Богословова, социалният работник Богомила Венциславова и библиотекарят Евгения Грозданова успяха да ги заинтригуват с четене и рисуване.

 

16 малчугани се запознаха с порядъка в библиотеката, научиха какво е каталог, картотека, начин на подреждане на книгите и разбраха как да станат читатели. Разгледаха Детския отдел, четоха любими детски книги и стихове, след което нарисуваха в хартиени блокчета илюстрации от четивата. Бяха много заинтригувани от енциклопедиите и от света на животните. Запознаха се с речника на чуждите думи в българския език, както и с правописния речник. Припомниха си едни от най-известните български детски писатели. Стиховете на Асен Босев и Ран Босилек ги вдъхновиха да нарисуват на голяма бяла дъска любимите си герои Данчо Мързеланчо и Баба Цоцолана, както и много други различни форми. За добре свършената работа децата също получиха ръчно изработени книгоразделители.