Дупнишкият театър с куп организационни проблеми

Директорът Валентин Балабанов иска нови щатни бройки за техническия екип. „В момента имитираме театър“, заяви на пресконференция той и междувременно отложи пиесата „Майстори“ за септември.
Снимка: Камертон

 

Дупничани ще трябва да почакат до следващия театрален сезон, за да гледат пиесата „Майстори“ на Общинския драматичен театър „Невена Коканова“. Отлагането за септември се налага, тъй като гост-актьорът Димитър Живков заминава на турне, а ролята му в пиесата на дупнишкия театър е главна и няма как да бъде заместен. Това съобщи на пресконференция днес директорът на театъра Валентин Балабанов.

 

Така новата пиеса ще остане само с едно представление през този театрален сезон. Става въпрос за премиерата, която се състоя през месец май и която не всички желаещи успяха да гледат. Причината е, че спектакълът отново беше безплатен, организация за раздаването на поканите не бе създадена и освен това с предимство влязоха общински ръководители, депутати и други чиновници. След като „Камертон“ отбеляза проблема и защити позицията на театъра, че безплатни премиери не трябва да има, театралният директор Валентин Балабанов в свой пост във Фейсбук нарече медиите „оплаквачи“, „охотно раздухали разочарованието на дупничани“. Неоснователно обвини всички местни медии, че не отразяват проблемите на театъра, въпреки че те винаги са се отзовавали при необходимост от медийна подкрепа. Освен това според него било нормално да уреди общинското ръководство с безплатни покани, тъй като те му били работодатели. Днес театралният директор призна проблема с организацията на премиерата и се извини на медиите за поста си във Фейсбук.

 

 „Извинявам се на медиите, че бях гневен. Положението покрай премиерата бе изключително напрегнато. Театърът е под санитарния минимум и огромна част от административната работа падна върху мен. Не искам да се оправдавам, но причината бе, че ми се покачи доста напрежението. Грешката ми бе, че не уведомихме всички медии какъв е планът по отношение на поканите. Дадох задачата на актрисата Виктория Янева, моля за извинение. Истина е, че всички седим на един клон, клонът на културата и трябва да бъдем заедно. Винаги съм бил против решението на общината да позволява да се играят безплатни представления“, каза Валентин Балабанов и увери, че ситуацията няма да се повтори. Подчерта още, че ще предложи на кмета премиерните представления да бъдат с вход, а „подаръкът“ за гражданите да бъде след това.

 

Балабанов обърна внимание и върху друг проблем на театъра – липсата на щатни бройки за определени длъжности в техническия екип. Като пример посочи, че трябва да бъдат назначени реквизитор, продавач на билети, счетоводител, артистичен секретар и пр. В много случаи служителите в техническия екип се налага да съвместяват и други длъжности, за които нямат необходимата професионална подготовка, а това води до редица организационни проблеми. За това на Валентин Балабанов му предстои да разговаря с общинското ръководство.  

 

За да съществува на едно добро ниво един театър тези позиции са абсолютно задължителни. Иначе в момента имитираме театър. Въпреки че от много години насам за пръв път творческият екип за „Майстори“ бе пълен и имахме гост-режисьор, сценограф, отговорник за костюмите, пак видяхме страшни трудности. Имаме много проблеми и заради това, че много готови постановки няма как да бъдат изиграни извън града. Основата причина е липсата на транспорт за декорите и автобус за театралния екип. Частна фирма в момента ни взема по 1, 50 лв. за километър. Ние сме общински театър. За пример държавните театри получават дотация от държавата за всеки спечелен лев, докато ние не можем“, коментира Валентин Балабанов.

 

Той засегна и проблема с поредицата отменени представления, за който като причина основно се сочи липсата на публика. Според Балабанов билетите на гостуващите театри са скъпи за град като Дупница. Пристрастието на публиката към пиеси с познати от телевизионния екран лица също е сред причините за проблема. Все пак Валентин Балабанов признава организационни недостатъци в дупнишкия театър и в това отношение.