Гимназисти от Дупница станаха учени от ЦЕРН

За един ден ПГ „Христо Ботев“ беше част от международна лаборатория по физика на елементарните частици. 32-ма ученици участваха в научно изследване за установяване на „частицата Бог“ и се справиха отлично, откривайки 64 кандидати за елеменарната частица.
Снимки: Камертон

 

Ученици от ПГ „Христо Ботев“ се справиха блестящо в ролята на учени по физика. 32-ма ученици от 9-ти до12-ти клас от дупнишката гимназия успяха да регистрират 64 кандидати за Хигс бозон, или т. нар.  „частица Бог“. Бозонът на Хигс е смятан за най-голямото откритие в сферата на физиката на XXI век. Гимназистите от Дупница се справиха със задачата в рамките на международния майсторки клас на CMS на ЦЕРН, който се проведе вчера. За втора поредна година български ученици са поканени да вземат участие в научно изследване на Европейската организация за научни изследвания ЦЕРН, а за първи път домакин е ПГ „Христо Ботев“. Дупница пък е един от петте града в страната, в който събитието се провежда. Останалите са Варна, Козлодуй, София и Смолян.

  

Майсторският клас в Дупница започна с лекция, придружена от мултимедийна презентация. Участниците бяха въведени във физиката на елементарните частици и анализа на експерименталните данни от детекторите CMS на ЦЕРН.

 

Лекцията бе водена от гл. ас. Румяна Хаджийска и д-р Мариана Шопова от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) към БАН. Ментори на учениците бяха студентите от Софийския университет Станислав Димитров и Ирина Христова. Събитието се проведе и със съдействието на координатора и преподавател по физика в гимназията Силвия Боянова и нейните колеги Зоя Николова и Яна Анастасова.  

 

Втората част на занятието бе практическо. Учениците бяха разделени на двойки. Бяха им предоставени по 100 събития от истински експериментални данни от 2011 и 2012 г. на ЦЕРН. Те анализираха данните и откриха 64 кандидати за Хигс бозон. Масата на откритите частици е близка или равна на Хигс бозон, т.е. на 126 GeV (гигаелектронволта).

 

След това бе направено кратко обобщение на общите резултати. Изводът бе обсъден по време на видеоконференция с учени от ЦЕРН. Учениците без помощта на ръководителите си дискутираха получените резултати на английски език като истински учени. Паралелно с това през целия ден в Дебрецен (Унгария), Истанбул (Турция), Тбилиси (Грузия), Ханя (Гърция) и студенти от ЦЕРН са участвали в същото проучване. По този начин дупнишките гимназисти по време на общата видеоконферентна връзка влязоха заедно и с колегите си в истинска научна колаборация.   

 

По мнението на гл. ас. Румяна Хаджийска и д-р Мариана Шопова данните на дупнишките възпитаници са добре обработени и резултатите са на много високо ниво.

 

На 4-ти юли 2012 г. ЦЕРН съобщава за откритието на Хигс бозона. Според мнозина учени това е най-голямото откритие в сферата на физиката през XXI в. Година по-късно Питър Хигс и Франсоа Англер получават Нобелова награда за това откритие.

 

Кординаторът Силвия Боянова обърна внимание на факта, че при подобни експерименти опитите в наши дни се правят в големи екипи и че отборната работа е от изключително голямо значение. Тя разясни пред „Камертон“ причината Хигс бозонът да бъде наречен „частицата Бог“.

 

Някога великите учени като Галилео Галилей, Исак Нютон, Майкъл Фадарей са правили опитите си сами. Чрез усилена самостоятелна работа те достигали до своите открития. Сега вече, колкото по-навътре се навлиза в материята, се изискват много по-големи екипи. Днес не може да се каже, че един единствен човек е откривател в дадена сфера. Наистина наука не можеш да правиш самичък. Учените нарекоха частицата на името на откривателя на теорията Питър Хигс. Откритието започна да се обсъжда в медийното пространство, че когато елементарните частици си взаимодействат с Хигс бозона, те получават маса. Един вид това променя самите частици и колкото по-силно си взаимодействат с бозона, толкова по-голяма маса получават те. Поради тази причина жунралистите си го обясниха като божествената частица и я нарекоха „частицата Бог“. Първоначално физиците не бяха съгласни с това наименование, но видяха, че когато някой каже „божествена частица“ хората от целия свят наострят своето внимание. Разбраха, че това е една много добра реклама за Хигс бозона. И наистина, кога чуеш Хигс бозон, може би ще се заслушат 10 души, но когато кажеш, „частица Бог“, това привлича много по-голямо внимание“, сподели Силвия Боянова.

 

Д-р Мариана Шопова от ИЯИЯЕ към БАН също обясни значението на колективната работа и на българското участие в процеса. Целият детектор тежи 14,5 тона. Месинговите плочи, които се използват в адронния калориметър са произведени в България още преди да бъде пуснат детектора. България е страна членка на ЦЕРН и имаме основно участие в този експеримент. Нужни са хора, които да работят и да поддържат системите. Това е добра възможност за учениците и студентите да разберат как изглежда един детектор и да се сблъскат в една международна среда. Всъщност цялата общност от ученици и преподаватели заедно вървим към новите открития. Експериментът не може да съществува без различните групи и без тяхното взаимодействие. Например нищо не може да се случи без помощта на инженерите, производителите на хардуера, тези които анализират данните, тези които копаят тунелите, които обучават младите. Ако няма учители, които да продължават да вдъхновяват младите, няма да има бъдеще в тази сфера. Реално ЦЕРН представлява един град, в който всеки човек има своя задача и малките задачи, спомагат целия процес да се развива“, каза д- Мариана Шопова.

 

Гл. ас. Румяна Хаджийска изрази своето задоволство от добре свършената работа през деня. Хубаво е да виждаш, че има приемственост от страна на младите хора към този тип изследвания. Това ни дава надежда, че в един момент българската физика ще се върне на една по-добра позиция. Имаме наистина много добри преподаватели и ученици по физика. Последните са много умни, послушни и изпълняват добре своите задачи. Този мастър клас има за цел да предивика тяхното внимание към природните науки“, завърши гл. ас. Румяна Хаджийска.  

 

За участието си в майсторския клас учениците получиха сертификати от името на проф. Бойка Анева от Фондация „Наука без граници“.

 

Международният майсторски клас на ЦЕРН се осъществява всяка година в рамките на International Particle Physics Outreach Group IPPOG. Събитието се провежда съвместно с ЦЕРН от Физическия факултет на Софийския университет, Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българска академия на науките, Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“, и с подкрепата на проект OSO (Отворени училища за отворено общество) по Европейска програма Horizon 2010 за научни изследвания и иновации.

 

По време на Седмицата на физиката, която се провежда от 8 до 12 април, учениците  взеха участие в други мероприятия. Проведоха се викторини в много класове, състезания, електронни тестове, забавни опити. Възпитаниците успяха да построят електронен пъзел с изображение на физик, участваха в игра с реактивно движение с балон. Включиха се в състезание „Забавна физика 2019“. Също така участваха в събитие, посветено на физиката, осъществено чрез помощта на програмирането. Създадоха изложба на макети с елементарни частици, музикална кутия и макет на осветена улица. Всички получиха грамоти за участието си. Силвия Боянова и Яна Анастасова през юли месец организират екскурзия с учебна цел до Любляна, Загреб, Женева, Венеция, Верона. 

 


Последвайте страницата на "Камертон" във Фейсбук.