8 дупничани отнасят глоба за блокадата на „Е-79“ в неделя

Санкциите се налагат за неизпълнени полицейски разпореждани
Снимка: Камертон

 

На осем дупничани са съставени актове заради 7-часовата блокада на главен път „Е-79“ в района на „Барикадите“ в Дупница. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Кюстендил. Административните санкции са за неизпълнени полицейски разпореждания. Определеният размер на глобите не се споменава в прессъобщението, но според Закона за МВР за подобно нарушение се налага глоба от 100 до 500 лв., а за маловажни случаи – 50 лв.

 

На други осем участници в протестните действия са съставени предупредителни протоколи.  

 

Както „Камертон“ съобщи още в деня на протеста, цивилен полицейски служител засне събитието, като една от целите при подобни случаи е именно санкциониране на неподчинилите се на органите на реда лица. Самият началник на РУ - Дупница Борислав Динев също обясни, че блокадата на пътя е незаконна, тъй като уведомлението е за мирен протест. 

 

От пресцентъра на ОДМВР обясняват следното: "Организаторите на протеста в Дупница са заявили начален час 11.30 часа на 11 ноември на разклон Дупница/без да уточняват на кой разклон/.  Събрали се на площад „Барикадите“. Протестът  прераснал в затваряне на движението по ГП „Е-79“ – в района на пътен възел „Байкал“,  за времето от 11.30 до 18.00 часа, когато са започнали участниците в протеста да се изтеглят . По време на протеста е осигурен от служителите на реда алтернативен маршрут по АМ „Струма“. Организаторите на протеста в Кюстендил са спазили предварително заявения маршрут на автошествието. Спиране на движението не е имало".

 

Очаква се следващата неделя отново да се проведе протест в Дупница, става ясно от дискусиите във Фейсбук.