Полицията затяга контрола върху забраната за продажба на алкохол и цигари на деца

Във връзка с началото на новата учебна година полицейските управления взимат мерки за обезпечаване на обществения ред и сигурност около училищата и детските градини

 

Полицията започва системни проверки в питейни и увеселителни заведения за продажба на алкохол и цигари на деца, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Кюстендил. Проверките целят и конрол върху спазването на изискванията за пребиваване на малолетни и непълнолетни лица в заведенията. Ще се активизира и контролът над магазините и кафенетата в близост до училищата за недопускане на продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца и младежи до 18-годишна възраст.

 

Затягането на контрола по заведенията и магазините е във връзка с началото на новата учебна година. Това е бил и поводът за провеждане на срещи на служители в отдел „Охранителна полиция“ с директорите на училища и детски градини в областта. Целта  е била съгласуване на съвместните действия по обезпечаването на обществения ред и сигурността в районите на учебните и детски заведения. Обсъдени са били и възможностите за допълнителни мерки за физическата защита, начините на охрана, пропускателния режим, недопускането на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година. Уточнени са начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления.

 

От ОД на МВР – Кюстендил съобщават още, че са изпратили до кметовете на всички общини сигнални писма за проверка на уличното осветление около пешеходните пътеки и входовете на училищата. На места, където липсва или е необходимо отремонтирането на предпазната ограда, са направени предписания да бъде направено. Всички пешеходни пътеки на територията на област Кюстендил са възстановени съгласно Наредба №2 в бял цвят и надпис „Погледни“. Около всички учебни заведения пешеходните пътеки са освежени, видими за преминаващите по тях. Частично е освежена и пътната маркировка на възловите кръстовища. Създадена е организация за включване на полицейски служители  на 17.09.2018 г. при откриването на новата учебна година  по гарантиране  сигурността на учениците и техните родители, както и за опазване на обществения ред в училищата  и около тях.