В Дупница се поклониха пред паметта и делото на ген. Георги Тодоров

160 години от рождението на легендарния командир на Седма Рилска дивизия бяха отбелязани с юбилейна вечер
Снимки: Камертон

 

С изпълнения на Общинския духов оркестър започна юбилейната вечер в памет на генерал Георги Тодоров, която се проведе снощи в Дупница. 160-ата годишнина от рождението на командира на Седма Рилска дивизия уважиха близо 70 души. Сред тях бяха представители на БАС, Община Дупница, СОСЗР–Дупница, СОСЗР–Кюстендил, СОСЗР–София, представители на читалища, военно-патриотични  и патриотични организации, ветерани от войните, учители, ученици, общественици и други граждани. Събитието бе уважено и от заместник-областния управител д-р Матей Попниколов, и ген. майор о.з. Иван Томов. Организатори бяха военното читалище „Ген. Георги Тодоров“ в партньорство със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Община Дупница и Историческия музей.

 

Юбилейната вечер бе открита с реч на ген. лейтенант о.з. Иван Цеков, след което бе представен филм за живота и военната кариера на ген. Тодоров. С рецитал в програмата се включиха ученици от ПГ „Христо Ботев“ -  Дупница и Национална гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“ -  София. Кристина Велидолска, Валерия Попева и Александър Савов рецитираха марошовете „Булаир“, „Изгрей зора на свободата“, „Тайнственият взвод“ и „На Рилеца- герой“. За участието си учениците получиха благодарствени грамоти от Община Дупница.

 

Събитието продължи с представяне на научните доклади, исторически справки и изказвания  на доц. Крум Чивиев, полк. Стоян Ушатов, лидерът на СОСЗР Иван Шопов, ген. лейтенант о.з. Иван Цеков и др. Те припомниха най-важните моменти в живота и военната кариера на ген. Тодоров, който е и първият почетен гражданин на Дупница. В тази връзка  бяха изказани мнения за необходимостта от изграждане на негов паметник в града.Междувременно на партера пред Заседателната зала общинска бе представена изложба, посветена на ген. Тодоров и Седма Рилска дивизия.

 

Юбилейната вечер завърши с поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на генерала, намираща се на фасадата на Военния клуб.