Саморанци търсят Божията помощ срещу проклятие

Жителите на село Самораново вярват, че са прокълнати. Потърсиха помощ от Българската православна църква и вчера в черквата„Св. Георги Победоносец“ бе отслужена архиерейска св. Литургия.
Снимки: Камертон

 

Легенда разказва, че преди близо 90 години в черквата „Св. Георги Победоносец“ е извършено убийство за отмъщение. Жертвата е поп Михаил, чийто син по-рано убил мъж от селото. Актът на отмъщение пък се случил на Умни петък след Великден по време на литургия, отслужена от тогавашния Екзарх Стефан.

 

Гробът на поп Михаил в с. Самораново

 

Шокиран от случилото се екзархът изрекъл анатема над църквата, селото и жителите в него. Местните хора вярват, че анатемата действа като проклятие над тях и затова в годините след престъплението и до днес много млади хора намират смъртта си при нелепи обстоятелства.

 

 

При един подобен случай през 2016 година Ани Караджинова, която е член на църковното настоятелство, се зарекла да организира архиерейска св. Литургия в черквата и вчера тя стана факт. Събитието се проведе с благословията на Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ и Викарий на Софийска епархия Поликарп, който лично взе участие в службата, отслужена в съслужение с 28 свещеници от Дупнишка духовна околия.

 

 

Богослужението се превърна в истински празник за селото. Църквата и околохрамовото пространство се изпълниха с десетки миряни от Самораново и съседните населени места в Дупнишко, а Негово Преосвещенство Поликарп бе посрещнат тържествено и с голяма благодарност от местното население. Многобройното присъствие  не бе случайно. Литургията бе дълго чакана от саморанци, които вярват, че тя ще им помогне да бъдат спасени от проклятието.  

 

 

 

 

Проклятието може да бъде премахнато единствено чрез силната вяра на хората. Истината е, че човек трябва да бъде достоен християнин, да има хармония, вяра и любов в неговия живот. Само по този начин проклятието няма как да продължи да действа“, коментира архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски.