160 години от рождението на ген. Тодоров отбелязват в Дупница

На 10-ти август ще се проведе юбилейна вечер в памет на легендарния ръководител на славната Седма Рилска дивизия

 

Юбилейна вечер в памет на генерал Георги Тодоров ще се проведе в Дупница на 10-ти август от 17.30 часа в Заседателната зала на Община Дупница. На същата дата се навършват 160 години от рождението на командира на легендарната Седма Рилска дивизия. Организатор на паметното събитие е военното читалище „Ген. Георги Тоодоров“ в партньорство с Община Дупница, Историческия музей и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

 

Програмата предвижда представяне на научен доклад, исторически справки и изказвания. На партерния етаж в общинска администрация ще бъде подредена и тематична изложба на фотографии. Юбилейната вечер ще завърши с поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на ген. Тодоров, която се намира на фасадата на Военния клуб в Дупница.

 

Роденият през 1858 г. в Болград, Бесарабия ген. Геогри Тодоров е един от най-изтъкнатите български военачалници в националната ни история. Изминал е достойно пътя във военната кариера от редник опълченец до генерал на пехота - най-високото войнско звание в Третото българско царство. Ген. Тодоров е участвал в пет войни, свещено свързани със съдбата на България - Руско-турската война, Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.