Министър Бисер Петков прие извънредна среща с дупничанката Надя Борисова

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков днес беше на работно посещение в Дупница. Със съдействието на „Камертон“ той прие малка промяна в програмата си и се срещна с дупничанката Надя Борисова, която представи пред него проблемите на хората с увреждания, свързани с тяхната трудовата интеграция.
„Не желая да съм в тежест на държавния бюджет. Единственото ми желание е държавата да ми осигури условия за осъществяването на конституционнотото ми право на работа“, казва Надя.

 

Със съдействието на „Камертон“ министърът на труда и социалната политика Бисер Петков днес прие да се срещне с дупничанката Надя Борисова, която постави пред него проблеми, свързани с трудовата интеграция на хората с увреждания. Министър Петков бе на работно посещение в Дупница, по време на което обсъди с представителите на местната власт и на държавните социални служби изпълнението на настоящи и бъдещи социални проекти. Посещението на социалния министър даде възможност на Надя Борисова да постави лично пред него проблема с липсата на достъпна среда за хората с увреждания в Дупница, което е огромна спънка за тяхната трудова интеграция.

 

 

Надя Борисова страда от детска церебрална парализа. Въпреки заболяването й, заедно със семейството си полага огромни усилия и в момента тя е добре образована и квалифицирана в областта на социалните дейности. За съжаление, желанието на Надя за работа и развитие от 2006 година насам я правят единствено постоянен клиент на Бюрото по труда, което може да й предостави единствено временна заетост по програми. „Работодателите ни наемат, а след като приключи програмата и съответно финансирането от държавата за заплатата и осигуровките, ни освобождават. След това ние стоим на борсата по 6 и повече месеца без никакви доходи“, споделя Надя Борисова.

 

Поредната програма, по която тя работи и то за първи път по специалността й приключи и от началото на този месец тя отново е на трудовата борса. Работодател й беше Община Дупница, която отказа да я задържи на работното място с мотива, че в общинската администрация няма разкрита щатна бройка за позицията. По случая се води дълга преписка между Община Дупница и Министерския съвет, след като Надя постави писмено проблема пред премиера Бойко Борисов, с когото иска и лична среща, но до момента не успява да я осъществи. „Не желая да съм в тежест на държавния бюджет. Единственото ми желание е държавата да ми осигури условия за осъществяването на конституционнотото ми право на работа“, казва нашата борбена съгражданка.   

 

Като една от основните причини за невъзможността за трудова интеграция на хората с увреждания  тя сочи липсата на достъпна среда, а най-абсурдното е, че такава не е осигурена дори в държавните институции. През 2012 година Надя Борисова е одобрена за работа по своята специалност в местната Дирекция „Социално подпомагане“. Когато обаче от конкурсната комисия разбират за заболяването й, я отхвърлят. Мотивът е, че не могат да й предоставят условия за работа. И наистина, такива в сградата на Старата поликлиника, където се намира социалната служба, няма. В асансьора не може да се побере инвалидна количка, няма дори и тоалетна за хора с увреждания. Както е известно, социалните служители слизат долу и на крак обслужват хората с увреждания пред сградата на институцията. Същата е ситуацията и в Бюрото по труда. И в двете институции не бе осигурена достъпна среда, въпреки че преди няколко  години сградите бяха ремонтирани.

 

Сега отново има подходяща свободна позиция за Надя Борисова в социалната служба, но ситуацията става още по-абсурдна. Тя дори не може да отиде до Министерството на труда и социалната политика да подаде документи и на интервю, тъй като автобуси, пригодени за хора с увреждания, по линията Дупница-София няма. Но дори и пътуването й да се уреди по някакъв начин, Надя се пита какъв е смисълът да кандидатства, след като и 6 години след първия й опит да започне работа в социалната служба, там условия за нея все още няма.

 

Проблемът на Надя Борисова не е частен случай. Това е, с което се сблъскват всички хора с увреждания. За тези от тях, които не са квалифицирани е още по-трудно и дори напълно невъзможно да намерят работа, но оказва се, че и квалификацията не им е от полза, след като не само в Дупница, но и навсякъде в страната липсват елементарни битови условия за хората с увреждания. Затова „Камертон“ заедно с Надя поставиха въпроса пред министър Бисер Петков на пресконференцията в Дупница днес, а той се съгласи да я изслуша на закрита за журналисти среща.

 

След срещата Надя сподели, че Петков се отнесъл изключително любезно с нея. Обещал й е да й даде възможност за участие в конкурса за работа в социалната служба, без да се налага да пътува до министерството в София.  Ако пък бъде одобрена, министърът я е уверил, че ще съдейства с всичко възможно за осигуряване на асансьор и други условия, необходими й на евентуалното работно място. Бисер Петков е потърсил мнението на Надя Борисова и по други актуални теми, касаещи хората с увреждания. Тя е имала възможността да изкаже одобрението си относно  Закона за социалната помощ, който е представен от омбудсмана Мая Манолова. Петков се е поинтересувал и за проблемите с техническите средства. „Казах му, че 10-годишният срок за ползването им е твърде много. Поставих пред него и проблема с липсата на транспорт в община Дупница. Той очевидно ясно вижда проблемите, но е трудно да се решат като с магическа пръчка“, разказа пред „Камертон“ Надя Борисова след срещата си със социалния министър. На нея присъстваха и изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов и директорът на „Регионалната служба по заетостта“- Благоевград Станислава Поповска. Николов и Поповска също са дали обещание на Надя, че ще обърнат по-сериозно внимание на проблема с достъпната среда в държавните учреждения конкретно в обхвата на Агенцията по заетостта.

 

 

В отговор на въпроса на „Камертон“ относно проблема с достъпната среда за хора с увреждания в национален мащаб и в частност в Дупница министър Бисер Петков увери, че властта е наясно и работи за решаването му.  „Този случай, който представяте на г-ца Борисова, доказва един нерешен проблем, а именно улесняване достъпността на обществената среда и сградите за хора с увреждания. Това е проблем, по който работим с други министерства като Министерство на регионалното развитие и Министерство на транспорта. Тук става дума за хоризонтална политика и за мерки, които всички тези министерства би трябвало да прилагат, за да се направи средата по-достъпна. Още повече, че чл. 9 от Конвенцията за правата на хората с увреждания регламентира правото на хора с увреждания за достъпна среда. Това, което мога да кажа, че Министерството на труда и социалната политика актуално прави по този въпрос, е обявеното от миналия месец от Управителния съвет на проект „Красива България“. Това е стартиране на една кампания за набиране на проекти от общините за финансиране на обекти за подобряване достъпността на средата за хора с увреждания“, обясни Бисер Петков. По думите му за тази цел  в момента общините в страната могат да се възползват от общо финансиране в размер на около близо 4 млн. лв.