Кюстендилска област е в зелената ковид зона

Трябва да се засили контролът на обществените места за спазване на противоепидемичните мерки, смята областният управител
Снимка: Областна администрация - Кюстендил

 

14-дневната заболеваемост от ковид-19 в област Кюстендил е 20,59 на 100 хил. души. Това поставя областта в зелената зона, което на този етап не изисква въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки, станало е ясно на заседание на Областния оперативен щаб в Кюстендил. Пред членовете му директорът на РЗИ – Кюстендил д-р Златко Величков е представил актуална информация относно епидемиологичната обстановка. От началото на пандемията до момента положителен тест за коронавирус са дали 9099 души, под карантина са 334, на домашно лечение са 48 лица, хоспитализирани – 13. Излекувани са 8564, а починали 474. С изтекла карантина са 23 676. От 9 август до 13 август заболели в областта са общо 28 човека, информирал е още д-р Величков.

 

Д-р Кръстева от РЗИ – Кюстендил от своя страна е информирала присъстващите относно хода на имунизационната кампания в областта. „Общо имунизираните са 38 779, като със завършен цикъл са 19 590 лица. През последните седмици се наблюдава лек спад в обхвата на ваксинираните“, докладва експертът от РЗИ, цитиран от пресцентъра на Областна администрация.

 

Ситуацията и в трите болници на територията на областта е сравнително спокойна, станало е ясно още на заседанието. Хоспитализирани са едва по няколко пациенти във всяко болнично заведение, като лицата са в сравнително стабилно общо състояние или средно тежко, докладвали са директори и представители на болничните заведения в Кюстендил и Дупница.

 

Ситуацията относно разпространението на ковид-19 в област Кюстендил на този етап е нормална, но това не бива да ни успокоява. За да запазим спада в заболяваемостта, мерките трябва да се спазват от всички и е необходимо да засилим проверките на обекти с обществено предназначение“, коментирал е по време на срещата областният управител инж. Александър Пандурски.