Съветникът Георги Градевски - Конана: Толерираме Марек 1915, другите ощетяваме

„Или за всички, или за никой“, така общинският съветник от Глас народен обясни отрицателния си вот срещу поредното финансово стимулиране от общинския бюджет за футболния клуб, гласувано днес от местния парламент
Снимка: КАМЕРТОН

 

12 000 лв. допълнително финансово стимулиране ще бъдат отпуснати на Марек 1915 от бюджета на община Дупница. Това гласува Общинският съвет днес с 23 гласа „за“, един „против“ и четири „въздържал се“. Кметът Методи Чимев обясни, че става въпрос за опрощаване на задължение на футболния клуб към Община Дупница за наем на стадиона. Макар че в докладната записка не е записано опрощаване на дългове, „подтекста“ й е това. Сумата на задължението е именно 12 000 лв. „Как да им взема тези пари?“, попита риторично в залата Методи Чимев, въпреки че всички останали спортни клубове не са освободени от наеми и такси за ползване на общински спортни съоръжения, като например Спортната зала. Последното забеляза общинският съветник от Глас народен Георги Градевски – Конана, който единствен гласува против докладната на кмета. От микрофона в залата той заяви, че не е съгласен с подобно толериране, тъй като го намира за несправедливо спрямо другите спортни клубове в Дупница. „На едни клубове опрощаваме задължения, други ощетяваме. Не можем да делим местния спорт на футбол, борба и т.н. Познавам момчетата от Марек, приятели са ми, но не може така. Или за всички, или за никой“, категоричен бе Градевски. Никой в залата не отговори на критиката му, нито Методи Чимев, нито колегите му съветници.  

 

От изказването на Чимев малко преди това стана ясно, че 99% от издръжката на Марек 1915 е със средства от общинския бюджет на Дупница. За тази година целевото финансиране за отбора е в размер на 180 000 лв. и освен това стадион „Бончук“ ще бъде даден на клуба за безвъзмездно ползване за период от 10 години. Това ще стане с приемане на специална наредба, тъй като решението прието на предишната сесия се оказа незаконно. Областният управител го върна за ново разглеждане,  юристите му са забелязали, че не е спазено законовото изискване на приемане на наредба при отдаването на общинско спортно съоръжение за безплатно ползване.