Търсят се медици за триажния кабинет в Дупница

Заместник-кметът Крум Милев излезе с призив към медицинските специалисти извън общинската болница да проявят разум и разбиране
Снимка: Община Дупница

 

Община Дупница не може да осигури кадри за обслужването на новооткрития триажен кабинет за пациенти със съмнение за ковид, става ясно от призив за помощ, отправен от заместник-кмета Крум Милев. Общинската болница не разполага с достатъчно кадри, за да обезпечи работата на кабинета, който бе обособен в бившия Дом „Олга Стоянова“. Причината е, че има медици под карантина заради дадени положителни проби за ковид или заради контакт със заразени. Затова засега звеното приема пациенти през почивните дни, а през работната седмица – само нощем.

 

Крум Милев казва в призива си за помощ, че общинското ръководство е направило всичко възможно да осигури материално триажния кабинет, но не получава разбиране от медицинските специалсти в града относно кадровото обезпечаване. Заместник-кметът отправя молба към джипитата за поне едно дежурство месечно. Това според него би осигурило напълно работата на триажа.

 

Ето какво още казва заместник-кметът Крум Милев:

 

Всичко, което бе поискано от Община Дупница, за да бъде разкрит триажен кабинет в града, бе направено. Буквално часове след срещата на Общинския кризисен щаб започнахме работа и само в рамките на 8 дни успяхме да направим ремонт, да го обзаведем, заредим с необходимите консумативи и да го въведем в експлоатация. Знаете, че абсолютно всички разходи и заплащането на персонала е изцяло от бюджета на общината. Триажният кабинет започва да функционира с лекари в режим - денонощен в почивните дни и нощно време през седмицата. През деня в работните дни на място има служители, които насочват гражданите, но идеята е да се осигурят лекари и през работните дни, за да функционира триажния кабинет 24 часа без спиране и с наличен лекар. Не е тайна, че не малка част от лекарския персонал в общинската болница са или под карантина заради Ковид 19, или защото са били контактни. В същото време, на този етап не срещаме подкрепа у другите лекари, които да поемат дежурства в триажа. Джипитата по едно дежурство на месец да дават, кабинетът ще работи нон-стоп. В крайна сметка нека бъдем отговорни и към гражданите - това са наши приятели, близки, родини. Апелът ми е всички медици - от специалисти до джипита - да проявят разум и най-вече разбиране, като се включат в триажа. Д-р Крум Бонев се е ангажирал с осигуряването на лекари, така че, надявам се, още до ден-два лекарите ни в града да покажат, че са изключително отговорни към своите съграждани. Разчитаме много на професионализма на Лекарския съюз, Здравна каса и РЗИ да помогнат и убедят лекарите на територията на общината и съседните такива, да се ангажират с триажа в тази тежка обстановка, за да бъдем всички в полза на хората“.