Ученици заседаваха по проблемите на Дупница

В ролята на общински съветник Георги Симеонов от ПГ „Христо Ботев“ предложи Историческия музей да бъде преместен на централно място в града и поиска от театъра повече пиеси по литературни произведения от училищната програма. Анжела Василева от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ пък настоява за зелени площи, разрешени за разходка на домашни кучета.
Снимки: КАМЕРТОН

 

Ученици от средните училища в Дупница влязоха днес в ролята на управляващи и проведоха „заседание на местния парламент“, на което обсъдиха проблемите на общината. Събитието се организира ежегодно от Община Дупница, Общинския съвет и Общинския консултативен съвет по въпросите за младежта. Поводът е Деня на българската община, който се отбелязва на 12 октомври. Целта е учениците да се запознаят с работата на местната власт и да споделят своите идеи за превръщането на Дупница в привлекателно място за живот. Домакини бяха кметът Методи Чимев и председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов.

 

В ролята на кмет влезе Теменужка Янева от ПГ по хранително-вкусови и химични технологии, а Борислав Кирилов от ПГ „Христо Ботев“ беше председател на Общинския съвет. Останалите ученици се превъплатиха в общински съветници. В рамките на приетия дневен ред на „заседанието“ младежите обсъдиха възможностите за развитие на община Дупница в сферите на спорта, културата и екологията. Сред най-активните „съветници“ бе Георги Симеонов от ПГ „Христо Ботев“. Той отправи критика, че сградата на бившия Младежки дом е неподходяща за Историческия музей. Според ученика културната институция трябва да бъде разположена близо до централния площад или в района на ул. „Николаевска“. Георги Симеонов обърна внимание, че в момента музеят се посещава само от ученици по време на техните задължителни извънкласни дейности. Гимназистът коментира и работата на местния театър, който според неговите наблюдения представя основно комедиен репертоар на чужди трупи. Георги смята, че това трябва да се промени, като специално за младежите би било полезно да имат възможността да гледат пиеси, вдъхновени от изучаващите се в училище литературни произведения. Георги изтъкна още, че е необходимо в Дупница да има кино, в което да се прожектират повече образователни филми. Предложи също така да бъде изградена подходяща база за футболния клуб „Марек“, „за да разгърнат потенциала си спортистите и да развиват кариерата си в града“. Идеите му бяха подкрепени единодушно от останалите „съветници“,  стана ясно от бурните аплодисменти, които получи в залата.  

 

 

Анжела Василева от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ от своя страна изрази недоволство от забраната за разхождане на домашни кучета в градските паркове и градинки. Според нея Община Дупница трябва да създаде подходящи условия за разходки на домашните любимци, а стопаните им трябва да бъдат по-отговорни към тях.

 

На днешното „заседание на Общинсикя съвет“ бе приета декларация за взаимодействие между Община Дупница и младите хора. Участниците в дебатите попълниха и анкета, чрез която оцениха качеството на живот в общината и дадоха своите писмени предложения за нейното развитие. Трима ученици, участвали в конкурс „Младата Дупница“, получиха материални и парични награди. От кмета Чимев и председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов пък всички участници в днешното събитие получиха обещания, че ще обърнат сериозно внимание техните писмени и устни предложения за развитие на Дупница. След „сесията“ учениците имаха възможността да посетят и някои от отделите в общинска администрация.