Съдът остави за постоянно в ареста обвиняем за кражба на кола в Яхиново

Задържаният 37-годишен дупничанин Костадин К. е многократно осъждан за престъпления против собствеността

 

Районен съд – Дупница остави за постоянно в ареста 37-годишния Костадин К., привлечен като обвиняем за кражба на лек автомобил от гараж в село Яхиново. Престъплението е извършен в условията на опасен рецидив, тъй като задържаният е многократно осъждан за кражби.

 

В момента дупничанинът е в ареста за деяние, извършено на 24.09.2020 г. В искането си прокуратурата посочва, че обвиняемият е имал предварителна информация, че собствениците отсъстват от дома си. Костадин К. моли свидетел по делото „да дойде до гаража му, за да изкара автомобила си“ и да наблюдава, дали идват автомобили, за да не стане ПТП. Обвиняемият влязъл в гаража през странична, незаключена врата, отворил вратите му и счупил лявото странично стъкло на автомобила, разбил ключалката му и изскубал жиците на таблото в опит да го запали. След като не успял, избутал заедно със свидетеля автомобила до черквата на селото, където го чакал с платформа друг свидетел по досъдебното производство. Обвиняемият получил пари, а свидетелят отпътувал с автомобила към село Крайници. По-късно е колата е установена в двора на свидетеля в село Крайници и той я е предал на разследващите органи.

 

Обвиняемият е заявил пред съда, че съжалява за деянието и иска да възстанови щетите.

 

Видно от събраните доказателства по делото, може да се направи макар и само на пръв поглед обосновано предположение, че обвиняемият Костадин К. най- вероятно е съпричастен към извършване на деянието, за което е привлечен. Съдът счита, че е налице и другата задължителна предпоставка за вземане на най- тежката мярка за неотклонение - реална опасност от извършване на друго престъпление. Обвиняемият е многократно осъждан, предимно за престъпления против собствеността, мотивира се съдът за взетата най-тежка мярка за неотклонение по отношение на дупничанина Костадин К.

 

Определението може да се обжалва и протестира, в 3-дневен срок пред Окръжен съд - Кюстендил, информират от съдебния пресцентър.