22-годишен младеж е осъден за неспазена карантина след завръщане от Англия

Гюлхан А. е наказан от Районния съд в Дупница с пробация за срок от 6 месеца
Снимка: КАМЕРТОН

 

Подсъдимият Гюлхан А. (на 22 години, неосъждан) се признава за виновен, че на 29.05.2020 год. е нарушил противоепидемичните мерки срещу разпространението на COVID-19. Младежът не е спазил предписание за поставянето му под карантина, издадено от Столичната здравна инспекция след пристигането му на 28.05.2020 год. от рискова страна -  Обединено кралство Великобритания, съобщават от Районния съд в Дупница.

 

Подсъдимият не е спазил срока на 14-дневната изолация и без да е посетил адреса, на който е трябвало да изпълнява карантината, в с. Асен, община Павел баня, е пребивавал на обществено място – настанил се в хотел в гр.Дупница. Деянието представлява престъпление по чл.355 ал.2 във вр. с ал. 1 от НК:  Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората и направи това по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

 

Състав на Районен съд – Дупница, председателстван от съдия Маргарита Алексиева, одобри споразумението, постигнато между прокуратурата и защитата на подсъдимия Гюлхан А. и му наложи наказание „пробация“ за срок от 6 месеца. През този период осъденият трябва да спазва следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес – гр. Дупница, ул. „Н. Ч.”, включваща явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице, два пъти седмично, задължителни периодични срещи с пробационен служител.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.