Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи архиерейска литургия в Дупница

В проповедта си на Светли вторник в храм „Св. Георги“ викарият на Софийския митрополит пожела на миряните светли благодатни пасхални дни, здраве и духовно възвисяване на целия български народ
Снимки: КАМЕРТОН

 

Днес Православната църква празнува Светли вторник, когато отдаваме своята почит на Света Богородица. Плачейки, Божията майка остава край празния гроб на Спасителя с единственото желание да разбере къде са отнесли тялото му. С тези събития се свързват и събития, които са се случили след Христовото възкресение – явяването на възкръсналия Христос на учениците и 40-дневното му общуване с тях на земята, преди да се възнесе на небето.

 

По повод Светли вторник – третия ден на Христовото Възкресение, в централния дупнишки храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ бе отслужена архиерейска света божествена Литургия с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Възглавена бе от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, в съслужие с архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски, духовници от храма и от други енории в епархията. Малцина миряни присъстваха по време на службата в храма, като отново спазваха наложените мерки от Националния оперативен щаб.

 

След края на литургията миряните получиха причастие от ръката на Негово Преосвещенство епископ Поликарп. С три възгласа „Христос воскресе“ той поздрави богомолците, като те му отвърнаха трикратно „Воистина воскресе“. Под камбанения звън всички заедно изпяха „Многая лета“, с която си пожелаха дълги години живот и благополучие. В края на службата Белоградчишкия епископ в своята проповед поздрави миряните, като им пожела светли благодатни пасхални дни, здраве, духовно възвисяване на целия български народ и в следващия празничен ден, когато отлужи света литургия в Дупница, той да не бъде помрачен от ограниченията заради коронавируса.

 

Скъпи в Господа братя и сестри, тук сме, за да се помолим всички заедно на възкръсналия Господ Иисус Христос. Да показваме, че възкресението на Спасителя не е просто един обикновен празник, който почитаме с ястие и питие, но е един празник, в който ние сме вникнали в неговото духовно послание, тълкувание, разбиране, усвояване и сме възкръснали за нов духовен живот. Възкръснали сме за добри взаимоотношения един към друг, възкръснали сме в името на Христос, за духовни подвизи, чрез които всеки един от нас да натрупа духовни плодове в своя живот, не само за себе си, но и за тези около него. В свещеното писание е изречено, че вярата без дела е мъртва. Затова възкресението на Спасителя открива на всеки един от нас пътя към добрите дела. Ние, православните християни, не бива само да се кичим с името Христово, но да живеем по Христа, да се спасяваме в Христа. Възкресението на Господ Иисус Христос е помрачено от пандемията, от която боледува целият свят. Нарушен е празничният и мирен дух на възкресението от различни ограничения. Въпреки всички тези изпитания, възкресението на Спасителя дава надежда, която е всепобедна. С Господа Иисус Христос вървим напред, побеждаваме всяко зло и всяко изпитание. Честит и благословен да бъде празникът Възкресение Христово! Христос воскресе! Дай Боже в следващия празничен ден, когато ще дойдем да отслужим света архиерейска божествена литургия, да не бъдат помрачени дните ни с такива ограничения, с такива немощи и с радост, с още по-голямо веселение да бъдем в храма и заедно като едно семейство да почитаме онези, които ни проповядват словото Божие и ни учат да бъдем с Бога, нашия Спасител Господ Иисус Христос. Амин!“, каза по време на проповедта си Негово Преосвещенство епископ Поликарп.

 

По време на Светлата седмица не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение и никакви други тържества не са редни. Не се и пости. В миналото през Светлата седмица жените повторно боядисвали яйца, които раздавали. Според древно поверие, раздаването на червени яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване. Християните се поздравяват с "Христос Воскресе" до Петдесетница, когато се е родила Светата църква.