Дупничани даряват пари и защитни средства за общинската болница

В откритата преди седмица дарителска сметка вече има над 7500 лв. В кампанията се включват и емигранти от Дупница в Италия
Снимка: КАМЕРТОН

 

Над 7500 лв. са събрани за седмица в дарителската сметка на общинската болница в Дупница, открита в помощ на борбата срещу коронавируса. До момента в кампанията са се включили около 20 дупничани, като 5000 лева от сумата в банковата сметка са дарени от един човек. Отделно в болницата постъпват като дарения защитни средства за медиците – ръкавици, маски, работни гащеризони и очила. Никой от дарителите не е пожелал да бъде оповестено публично неговото име, каза прокуристът на здравното заведение Мария Жайгарова. „Това са граждани на Дупница, включително емигранти в Италия, но никой от тях не е пожелал публичност“, посочи Жайгарова. С всеки дарител на материални помощи се сключва договор за дарение и се води редовен отчет. Мария Жайгарова допълни, че рано или късно може да се наложи помощ и от доброволци в болницата. При необходимост ще бъде пулично обявено.

 

По думите на прокуриста най-неоходими на този етап са нови мебели за ремонтиращото се в момента отделение, където се настаняват пациентите със съмнение за коронавирус. Припомняме, това е закритото отделение по пневмология и фтизиатрия, което се намира в Терапевтичния блок. За т.нар. изолатор за Ковид-19 вече са закупени нови легла.

 

Благодаря на всички. Справяме се, но всяка помощ е добре дошла за нас. Нека всеки, който може да дари, колкото му позволява сърцето. Ситуацията е тежка и вярвам, че мнозина имат желание да помогнат, но нямат възможности. Има хора, които даряват и по 10 или 20 лева. Аз съм еднакво благодарна и на 5000 лева и на 10 лева, защото има хора, които за седмица живеят с 10 лева. Тези пари няма да се пипат, без да уведомим обществото какво се случва с тях, всички да бъдат спокойни в това отношение. Наистина, голяма благодарност на всички дарители. Имаме засега ръкавици и маски, но никой не знае какво ще стане утре, дали няма да усложни ситуацията. Много е важно хората да са спокойни и да опазим живота и зравето им“, коментира Мария Жайгарова.

 

А ето и банкова сметка за дарения на общинската болница:

 

IBAN: BG15 IORT 8048 1089 5944 01

Банка: „ИНВЕСБАНК“ АД

BIC: IORT BGSF

Вид на плащане:

Основание: Дарение - коронавирус

В полза на МБАЛ "Свети Иван Рилски" ЕООД- гр. Дупница