Отиде си почетният гражданин на Дупница проф. Драган Бобев

Легендарният педиатър, спасител на стотици човешки животи, е починал късно снощи на 87-годишна възраст
Снимка: Терминал3

 

На 87-годишна възраст си отиде един от най-изявените български педиатри проф. Драган Бобев. Лекар с изключителен принос за налагането на световни стандарти в лечението на тежки болести при децата, създател на българската школа в модерния подход към детските злокачествени заболявания, която повече от 40 години неуморно усъвършенства, възприемайки всички нови световни завоевания в системното лечение на левкимиите.

 

Проф. Бобев е роден е на 2 август 1932 г. в гр. Дупница. Завършва медицина във Висшия медицински институт – София през 1958 г. Кариерата си започва като участъков лекар в софийското с. Лопян. Професионалното му развитие продължава като асистент в Детската клиника на тогавашния ИСУЛ, а по-късно и в Детската клиника на ВМИ – София, доцент и професор в Катедрата по педиатрия на Медицинския университет и неин ръководител в продължение на 10 години в периода – 1990 – 2000г. Със злокачествени заболявания при децата се занимава от 1969 г., когато е изпратен на специализация във Франция. В Париж и Монпелие учи при най-престижните за времето си детски онкохематолози.

 

Проф. Бобев беше директор е на Националния онкологичен център  в периода 1987-1989г. и 1995-2000 г . Директор на Научния институт по педиатрия в София (1990). Ръководител на Клиниката по детска онкохематология при УМБАЛ “Царица Йоанна-ИСУЛ” (1990-1999). Бил е главен редактор на сп. “Педиатрия”. От 1990 г. последователно е бил национален консултант по педиатрия и детска онкохематология, по детска онкохематология и детска трансплантология. Управител на Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания в София (2000-2013).

 

Автор е на повече от 130 научни публикации, посветени на онкохематологичните заболявания в детската възраст и проблемите на общата педиатрия. Участва в научни проучвания, свързани с молекулярно-генетичната характеристика на неопластичните болести в детската възраст.

 

Удостоен е със званието “доктор на медицинските науки” (1986). През 1997 г. проф. Драган Бобев и неговият екип (д-р Георги Михайлов, д-р Добрин Константинов, д-р Лидия Гърчева, д-р Боряна Аврамова, д-р Мая Йорданова) са наградени с отличието “Медик на годината” за осъществяването на първата костно-мозъчна трансплантация в България.

 

Носител е на орден “Стара планина” първа степен за изключително големите му заслуги в клиничната педиатрична онкохематология и за приноса му при функционирането на център по костномозъчна трансплантация (16 септември 2011). Носител на наградата “Лекар на годината” за 2018 г. на Българския лекарски съюз в категорията “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на дадена специалност” (19 октомври 2018).

 

Проф. Драган Бобев е почетен гражданин на Дупница. "Роден съм в Дупница и се чувствам дупничанин. Гордея се с моя град, през 40-50-те години на миналия век той е бил един от малкото културни центрове на България", казва професорът в интервю за в. „Сега“ през 2003 г. Доста известни хора предпочитат да премълчават родното си място, но при Бобев е обратното, при него сякаш дори се прокрадва регионален шовинизъм, когато говори за някогашната Дупница, отбелязва изданието. "Не трябва да се забравя, че Димитър Димов е написал "Тютюн", посвещавайки го на живота на дупнишката "аристокрация" и на дребната буржоазия - тютюневите търговци и офицерите. Доста видни българи, особено от артистичния свят, са излезли от Дупница. Ако се направи рекапитулация на големите артисти в България, единствено Бургас може да съперничи на Дупница", казва в същото интервю проф. Бобев. Дупничани също винаги са били горди с него, но и много благодарни. До съвсем скоро предиатърът се прибираше всеки уикенд във вилата си в Сапарева баня, но не за да си почива, а да приема пациенти от цяла Югозападна България.

 

Поклонението ще бъде на 27 март, петък в храм "Света София“. Поклон пред паметта му!