М. Жайгарова: Върху главите на бебетата в Родилно отделение капе вода

Текат покривите и на двата блока на здравното заведение. Пневмофтизиатрията пък не работи от два месеца заради липса на лекари. Недостиг на кадри има във всички отделения.
Снимка: КАМЕРТОН (архив)

 

Покривите и на двата блока на общинската болница в Дупница, Терапевтичния и Хирургичния, текат. Прокуристът Мария Жайгарова е получила доклад, в който е посочено, че в Родилно отделение в бившата Военна болница „върху главите на бебетата капе“. От течащия покрив в бившата Транспортна болница най-засегнато е Инфекциозно отделение.

 

Пневмофтизиатрия (т.нар. Туберкулозно отделение) пък вече дори няма. Отделението, което в момента е пригодено за изолатор на пациенти с Ковид-19, не работи от два месеца. Причината е липса на лекари. Специалистът по пневмология и фтизиатрия, отдавна пенсионираната д-р Ренета Антонова, е напуснала и тъй като няма кой да я замести, отделението на практика е закрито. Болницата изпитва недостиг на кадри във всички отделения, а освен това персоналът застарява. Медиците, които все още работят там, лекуват с апаратура от 70-те и 80-те години на миналия век.

 

 

Ремонт на пневмофтизиатрията в момента не е в приоритетите на болничното ръководство. Както знаете, отделението влезе в новинарския поток на националните медии заради споделен във Фейсбук клип от пациент, показващ отдавна известните на всички в Дупница мизерни условия там. „Логично е да се започне най-отгоре. Гледаме да обезпечим нещата от първа необходимост, не можем да започнем от мазето, а горе покривът да тече. Започнахме от Инфекциозно отделение, ще слизаме постепенно надолу. Пневнофтизиатричното отделение е на най-долния етаж“, каза пред „Камертон“ прокуристът Мария Жайгарова, като увери, че вече възстановителните работи са започнали.

 

Имаме малко позастой на персонал. Отделенията в момента са обезпечени, работим нормално, но всеки доктор е добре дошъл - и в Хирургия, и в Реанимация, Вътрешна клиника...Има нужда и от нова апаратура, защото наличната е от 70-те, 80-те години. Най-необходимо е закупуването на нов скенер“, допълни Жайгарова. 

 

На фона на описаната от прокуриста проблемна ситуация в общинската болница, ето какво прессъобщение Община Дупница преди по-малко от месец изпрати до някои медии: „883 000 лева е печалбата на общинската болница в Дупница за 2019 година, показва предварителният отчет, който бе внесен до кмета на Общината инж. Методи Чимев от прокуриста на МБАЛ "Св. Иван Рилски" Мария Иванова (бел.ред.- Жайгарова). Сумата е драстично по-голяма в сравнение с предходната, показва още справката."Два пъти увеличение е много сериозен резултат. Това показва красноречиво за успешния модел на работа. Благодарение на тази печалба, с още 600 000 лева са намалели задълженията на болницата. А не трябва да се забравя, че има и увеличение на заплатите на работещите в здравното заведение, инвестира се в апаратура и модернизация, както и в специалисти, а предоставяните услуги за населението стават все по-добри и по-качествени. Очевидно е, че това е правилният път с експертна работа", коментира кметът на община Дупница инж. Методи Чимев."