„Екогласност“: Общинският кучкарник в Дупница крие риск от разпространение на болести

Причината е, че заради липса на канализация екскрементите на кучетата се отвеждат в реката, сигнализират от политическия клуб с писмо до кмета Чимев и до медиите
Снимка: Камертон (архив)

 

Политически клуб „Екогласност“ и Българска федерация за защита на животните „Всички сме равни“ настояват за спешни мерки по отношение на реда и хигиената в общинския изолатор за безстопанствени кучета в Дупница.  В писмо до кмета Методи Чимев те изразяват възмущение, че заради липсата на изградена канализация екскрементите на животните се отвеждат в реката. 

 

Клетките на кучетата се мият със студена вода, която през канал се влива в реката, на брега на която са изградени клетките. По този начин се създават предпоставки за пренасяне на стрептококи, стафилококи и ехинококоза (кучешка тения), които са опасни за здравето на хората“, отбелязват в писмото до кмета природозащитниците.

 

Те осведомяват Методи Чимев, че преди 21 години, през 1998 г., в страната е имало регистрирани 697 случая на заболели от кучешка тения и настояват за предприемане на мерки в съответствие със Закона за защита на животните, Закона ветеринарномедицинската дейност и Закона за опзване на околната среда.

 

Писмото бе предоставено на медиите от Даниела Борисова, която представлява „Екогласност“ като член на Управителния съвет на политическия клуб за Дупница.