Започна опустошаването на бившия КЕЧ

Цигани унищожават и разграбват изоставения от държавата имот
Снимки: Камертон

 

Бившият КЕЧ  е напът да последва съдбата на казармите в Дупница. Цигани вече унищожават и разграбват имуществото на изоставения от държавата имот. В самосрутващите се сгради ежедневно „работят“  групи от хора, които чупят дървените мебели, за да ги използват впоследствие за огрев.

 

 

 

Изнасят и всичко останало,  което би могло да има приложение в бита, включително метални предмети, които предават на пунктовете за вторични суровини. Част от тухлената ограда на КЕЧ-а вече я няма, а това допълнително улеснява набезите. Циганите влизат там необезпокоявани от никого. Екипът на „Камертон“ засне един от тях, който бе натоварил количка с вещи и се готвеше да напусне една от сградите. По същото време от горните етажи на същата сграда се чуваше шум от чупене на мебели. Очевидно там имаше цяла група хора, които подготвяха материал за транспортиране.

 

 

 

Вечер и нощем пък в КЕЧ-а, превърнат вече и в сметище, се събират наркомани и клошари, разказаха жители на ж.к. „Дупница“:  „Може ли такова нещо! Това е центърът на града! Вижте какъв боклукчарник е станало, а лятото става и развъдник на змии. Тука се събират какви ли не -  наркомани, клошари..., но боклуците си изхвърлят там и жители на квартала“.

 

 

 

Преди година и половина бившият военен имот представляваше опасност само за децата и младежите от квартала. Там  те влизаха да играят сред самосрутващите се сгради през малък отвор в оградата. След сигнал от журналисти кметът Методи Чимев изпрати писмо до областния управител Виктор Янев, с което поиска обезопасяването на имота. Вместо това, днес КЕЧ-ът  е още по-разграден и се опустошава.

 

 

От 6 години бившият военен имот е в процедура по прехвърляне на собствеността от държавата на общината. Макар и пустеещ десетилетия наред, докато беше собственост на Министерството на отбраната, КЕЧ-ът се охраняваше добре. Проблемите започнаха, откакто за него отговаря Областната администрация в Кюстендил.

 

 

Припомняме, че идеята на Община Дупница е на мястото на атрактивния имот с площ 13 дка да бъде изграден спортен, социален и семеен център. „Това ще бъде едно уникално по своя характер средище, в което децата и техните родители ще могат да спортуват, да се обучават и преквалифицират, да се забавляват и да отдъхват пълноценно“, пише в управленската програма на Чимев.

 

И наистина в момента там е социален и семеен център, но за семейство бездомни клошари. Йорданка Стамболийска и Юлиян Митов са превърнали две стаи в една от по-здравите сгради на КЕЧ-а в жилище, където живеят на семейни начала. За Йорданка и Юлиян ще ви разкажем по-късно днес.