Дупница става част от първия по рода си поклоннически маршрут у нас „Светият път“

По повод 550 години от пренасяне мощите на св. Иван Рилски от Търново до Рилския манастир търновски общественици организират най-големия досега поклоннически поход по маршрута на литийното шествие от 1469 година. Поклонението вече има традиция, но тази година за първи път ще бъде изминат целия автентичен маршрут на монашеската процесия с мощите, която е преминала и по местната историческа пътека Бели път.
Снимки: Фейсбук

 

Първия по рода си поклоннически пешеходен маршрут у нас по пътя на мощите на св. Иван Рилски от Търново до Рилския манастир разработват търновските общественици Паскал Пиперков и Евгени Коев. От няколко години двамата извършват научни изследвания, чиято цел е да възстановят автентичния маршрут, по който е преминала монашеската процесия със свещените мощи през 1469 година. Маршрутът, наречен „Светият път“, обхваща 550 км, 60 населени места, 19 общини и 5 български епархии. Това е едно голямо предизвикателство за поклонническия туризъм у нас, тъй като и като мащаб, и като значимост за християните може да се сравни единствено с пътя Камино, а подобен маршрут няма в цяла Югоизточна Европа, обясняват инициаторите на голямото начинание.   

 

Търновската поклонническа група

 

„Светият път“ се основава на разказа на средновековния книжовник Владислав Граматик „Рилска повест“  и описанието, че монасите, носещи мощите, са нощували по манастири. „Пътят повтаря монашеското поклонение с мощите, но и акцентира върху някои забравени от днешните българи опори на българщината в миналото. Един от замислите ни е да привлечем внимание върху тези обекти, които трябва да бъдат съхранени, възстановени и експонирани за поколенията“, казва Евгени Коев пред сайта regnews.net.

 

Част от начинанието на Паскал Пиперков и Евгени Коев е т.нар. „търновски“ поклоннически поход по пътя на мощите на св. Иван Рилски, който двамата със свои съмишленици организират от 2015 година насам. Поклонниците тръгват от Велико Търново и в София се присъединяват към най-големия засега поклоннически път „Рилският Чудотворец“, който пък от 10 години се организира от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Досега по пътя на мощите на св. Иван Рилски, благодарение на търновската организация и с благословението на митрополитите на прилежащите епархии,  са вървели над 500 души, като някои от тях не са изминавали целия маршрут, а са се включвали в отделни етапи за по няколко часа или няколко дни.  

 

Поклонници по пътя "Рилският Чудотворец"

 

Тази година обаче е специална, тъй като се навършват 550 години от пренасянето на мощите на най-значимия за българите светец. Затова организаторите имат желание и работят усилено да превърнат поклонническия поход в най-важното събитие за България. По този повод за първи път „Светият път“ ще обхване целия маршрут на монашеската процесия,  извършила литийното шествие през 1469 година. Освен това за първи път в маршрута е включена и Дупница.

 

„Светият път“ ще започне на 1 юли с тържествена служба в Катедралния храм във Велико Търново и ще продължи един месец. Поклонниците ще преминат през Никопол, Плевен, Луковит, Враца, Черепишкия манастир, София, през полите на Витоша до Дупница, град Рила и крайната точка е Рилския манастир.

 

Бели път над Дупница, по който се смята, че е преминала монашеската процесия с мощите на св. Иван Рилски преди 550 години, все още не е добре проучен от Евгени Коев и Паскал Пиперков. Въпреки това маршрутът на „Светият път“ ще обхване и част от местната историческа пътека. Тя е включена в последния пети етап на похода от София до Рилския манастир. В столицата поклонниците ще пристигнат на 26-ти юли, а на територията на нашата община ще бъдат след два дни. На 28-ми юли ще пристигнат от Горна Диканя през село Дрен в село Тополница, ще продължат към село Яхиново и оттам в Дупница, където имат преспиване. На 29-ти юли вероятно ще се отклонят от Бели път и ще слязат до Бадино и Смочево, а оттам ще се отправят към град Рила. Следват метох Орлица – метох Пчелина – Рилски манастир. Маршрутът е предварителен и са възможни промени.

 

Бели път над Дупница 

 

Целта на организаторите е тази година в похода да се включат повече поклонници. Не е задължително всички да изминат целия маршрут. Той е разделен на етапи, така че миряните лесно могат да се присъединят към групата по пътя само за няколко дни или дори само за няколко часа. Добре е да го заявят предварително, за да бъдат организирани нощувките в предвидените места за настаняване. Повече информация можете да получите във Фейсбук групата „Светият път – 550 г. от връщане мощите на Св.Йоан Рилски от Търново в Рила“.    

 

Организацията на похода е съпътствана и от редица други мероприятия, чиято цел е да бъде популяризирана идеята. Едно от тях е Националния конкурс за есе, снимка и отличителен знак (символ, емблема) на туристически поклоннически маршрут „Светия път“. Всеки, който е участвал в досегашните походи или просто има снимки във връзка със св. Иван Рилски или местата, на които са били мощите му, може да изпрати до две фотографии. Всеки, който знае легенди, предания или просто има вдъхновение да напише някакъв текст, посветен на светеца и пътя на мощите му, може да подготви есе и да го изпрати. Голямата награда в конкурса е предвидена за автора на отличителния знак. Търси се такъв, който да направи разпознаваем „Светият път“, подобен на мидата за Камино. Крайният срок за участие приближава – 14 февруари, но желаещите все още имат време да се включат. Подробна информация е публикувана във фейсбук групата на „Светият път“.

  

Паскал Пиперков и Евгени Коев са основните двигатели на голямото начинание, но по идеята  за първия по рода си поклоннически маршрут в България работят още десетки техни съмишленици. В организацията участват Туристическо дружество „Академик ВТУ“ (студенстко сдружение към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“), Клуб по пешеходен туризъм и туристически спорт „Трапезица 1909“ и Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ – гр. Велико Търново.

 

За Бели път и пренасянето на мощите на св. Иван Рилски от Търново до Рилския манастир можете да си припомните тук.