Г. Лазова: СУ „Св. Климент Охридски“ дава перспектива за развитие в спорта, туризма и общественото здраве

Снимки: Камертон

 

За втора поредна година на СУ „Св. Климент Охридски“ в Дупница предстои да осъществи прием в профилираната паралелка „Физическо възпитание и спорт“. Макар и кампанията да започва през месец май, родителите и учениците със сигурност отдавна обмислят възможностите за обучение след завършване на основно образование. За тези, които все още не са направили своя окончателен избор, директорът на СУ „Св. Климент Охридски“ Гергана Лазова напомня за отличната възможност, която предлага учебното заведение за учениците с интерес към спорта, туризма и общественото здраве.

 

Пред „Камертон“ Гергана Лазова подчерта, че училището не е спортно, каквато погрешна квалификация му бе наложена напоследък в общественото пространство: „Нашето училище е средно общообразователно, като след 7-ми клас осъществява прием в паралелка с профил „Физическо възпитание и спорт“ и с втори профилиращ предмет „Биология и здравно образование“. До 10-ти клас подготовката в паралелката е общообразователна с допълнителни часове по физическо възпитание. Профилирането на обучението се осъществява след 10-ти клас, като учениците имат възможността да избират между пет вида спорт – таекуондо, бадминтон, волейбол, тенис на маса и футбол. Преподавателите са доказани професионалисти и като педагози, и като спортисти. Това са треньорът на клуба по таекуондо „Гладиатор“ Христо Михалчев, Иван Иванов – треньор на клуба по тенис на маса „Марек 76“, бадминтонистката Юлия Стойкова, волейболистката Славянка Пачаръзова и др.“.

 

В рамките на профилирането обучение са застъпени четири задължителни модула – „Спортно усъвършенстване по вид спорт“, „Спортна анимация“, „Олимпизъм и олимпийски принципи“ и „Наука и спорт“. „Видно от  посочените модули, както и от профилиращия предмет „Биология и здравно възпитание“, учениците получават подготовка не само в областта на спорта, но и в областта на туризма и общественото здраве. Например спортната анимация е задължителна част от пакета на всяка туристическа услуга. Получавайки в нашето училище подготовка в това направление, учениците могат да продължат обучението в същата насока във висше училище. Такава специалност има в Националната спортна академия. Друга перспектива, която се открива за нашите ученици след завършване на средното образование при нас, е обучение в областта на общественото здраве, като например кинезитерапията. Добрата подготовка по биология пък им открива перспектива и към Медицинска академия“, убедена е Гергана Лазова.  

 

Тя подчерта още, че обучението в СУ „Св. Климент Охридски“ е обезпечено с много добра материална база: „Учебното заведение разполага с най-хубавия в Дупница физкултурен салон, добре оборудвани зали за тенис на маса и бадминтон и голямо игрище за баскетбол и футбол. Същото се отнася и за класните стаи. Разполагаме и със стол за хранене и освен това училището е газифицирано, което осигурява уюта през зимата“.

 

В профилираната паралелка на училището се кандидатства с  изпит за проверка на способностите. Родителите и учениците трябва да имат предвид, че заявленията за явяване на изпита се подават през месец май, специално подчерта Гергана Лазова, тъй като миналата година е имало кандидати, които са изпуснали срока и съответно възможността за кандидатстване.